Zorg en gezondheid start opnieuw de waarschuwingsfase op

  • 23 augustus 2019

Vanaf 24 augustus wordt opnieuw een periode van warm weer voorspeld. Deze warmteperiode zal volgens de voorspellingen minder extreem zijn dan de vorige warmteperiode in juli. De risico’s op ernstige gezondheidsproblemen, zeker bij kwetsbare groepen, blijven echter bestaan.

Daarom start Zorg en Gezondheid vandaag de waarschuwingsfase van het Vlaamse warmteactieplan en geeft het adviezen om mensen te beschermen tegen de zon en hitte. Zorg en Gezondheid roept iedereen op om zorg te dragen voor zichzelf en voor anderen. Bij hoge temperaturen vragen immers vooral kinderen en ouderen extra aandacht om eventuele gezondheidsrisico’s tegen te gaan.

Gemeentes, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvang en jeugdverenigingen die werken met kwetsbare groepen, krijgen een herinnering om maatregelen te nemen tegen de warmte. Daarnaast luidt voor iedereen het advies: draag zorg voor anderen, drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. Let er bijvoorbeeld op dat je kinderen of ouderen in je buurt ook voldoende drinken en voldoende koelte vinden.

Warmte kan zorgen voor heel wat vervelende gezondheidsklachten. Dat is waarom Zorg en Gezondheid wil helpen met tips om de Vlaming koel te houden in warme tijden.

Waarschuwingsfase

De waarschuwingsfase van het Vlaamse warmteactieplan wordt geactiveerd op het moment dat de weersvoorspellingen verhoogde maximumtemperaturen aangeven. Boven 25°C bestaat verhoogt de kans op gezondheidsrisico’s. Deze fase geeft een inschatting van het risico voor de volksgezondheid. De waarschuwingsfase kan worden afgekondigd zonder dat er een weerkundige hittegolf plaatsvindt.

Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid: “We starten vandaag de waarschuwingsfase zodat iedereen de tijd heeft om zich voor te bereiden op het warme weer vanaf 24 augustus. Ons algemene advies luidt: drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. Maar we vragen ook uitdrukkelijk om zorg te dragen voor anderen. Hou kinderen in de gaten, ga langs bij oudere mensen of mensen die er alleen voor staan. Drinken zij wel voldoende? Is hun kledij aangepast aan de warmte? Hebben zij een koele plek om te rusten?  Naast het algemene publiek, verenigingen en lokale besturen richten we ons ook specifiek naar organisaties die met kwetsbare groepen werken, zoals ouderen, kinderen en zieke mensen. We vragen hen om hun interne warmteactieplan te activeren, met maatregelen zoals extra sensibilisatie bij hun publiek en personeel, aangepaste activiteiten en warmtewerende maatregelen.”

Zorg en Gezondheid houdt de weersvoorspellingen in de gaten en zal de waarschuwingsfase weer afgelasten als er koeler weer voorspeld wordt.

Tips en adviezen: warmedagen.be