Zorg dat je niets mist door griep! Nieuwe griepvaccinatiecampagne focust op 65+.

  • 12 oktober 2018

Tussen midden oktober en midden november is het ideale moment om je te laten vaccineren tegen griep. Het duurt immers 2 weken eer de vaccinatie voldoende bescherming biedt. Daarom start vandaag de nieuwe, jaarlijkse campagne om personen die het meeste risico lopen én zorgverleners aan te sporen zich te laten vaccineren. De klemtoon van de campagne ligt dit jaar op de 65+’ers. Met een griepvaccin verlagen ze de kans om ziek uit te vallen en zo allerlei activiteiten te missen. En het behoedt hen voor mogelijke ernstige complicaties.

Dr. Geert Top, vaccinatie-expert van Zorg en Gezondheid: “Mensen ouder dan 65 lopen doorgaans meer risico om door griep geveld te worden en om er ernstige complicaties bij te krijgen. Griepvaccinatie is voor hen dus extra belangrijk. Met onze campagne wijzen we echter niet alleen op de gezondheidsrisico’s. Dankzij griepvaccinatie worden ze niet, of minder ernstig, ziek waardoor ze geen leuke activiteiten moeten missen zoals een geplande uitstap of sociale activiteit.

Risicogroepen voor griep: zorg dat je niets mist

Naast 65+’ers is griepvaccinatie ook belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen, voor mensen met een chronische ziekte zoals diabetes of ernstige astma en voor iedereen die in een woonzorgcentrum of een zorgvoorziening verblijft. Ook de gezinsleden van deze mensen laten zich best vaccineren.

Voor zwangere vrouwen is het advies dit jaar eenduidiger geworden. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan dat alle zwangere vrouwen zich laten vaccineren tijdens het griepseizoen, ongeacht hoe lang ze al zwanger zijn. Vroeger luidde het advies pas te vaccineren in het tweede of derde trimester van de zwangerschap.

Om je te laten vaccineren haal je een voorschrijft bij je arts en het vaccin bij je apotheker. Er is een gedeeltelijke terugbetaling voor personen aan wie het vaccin wordt aanbevolen. Het kost dan ongeveer 6 euro (met mogelijk nog extra terugbetaling via het ziekenfonds). Voor wie in een woonzorgcentrum verblijft (en in sommige andere voorzieningen) is het vaccin gratis. Voor deze mensen moet men niet naar de apotheek. De bestelde vaccins worden ter plaatse geleverd in de instelling. Dit jaar gaat het om vaccins met componenten gericht tegen 4 types griepvirus.

De campagne zal deze doelgroepen informeren en sensibiliseren met onder andere folders, affiches en online spots.

Griepvaccinatie voor zorgverleners: bescherm Yvette

Net zoals de voorbije jaren loopt er ook een campagne om de personeelsleden in ziekenhuizen, woonzorgcentra en andere zorgorganisaties te motiveren om zich te laten vaccineren.

De campagne “Bescherm Yvette” van vorig jaar wordt daarom herhaald. Zorgvoorzieningen kunnen een gratis motivatiepakket bestellen. Dat bestaat uit een folder die de misverstanden rond griep ontkracht en stickers, tafelstaanders en personaliseerbare affiches om hun engagement om griep buiten de deuren te houden, breed zichtbaar te maken in de organisatie.

Dr. Geert Top: “Met de campagne willen we het gezondheidspersoneel maximaal laten vaccineren tegen seizoensgriep. Op die manier kan in het griepseizoen de nodige zorg verder gegarandeerd worden. Daarnaast beschermen gevaccineerde gezondheidswerkers ook hun patiënt omdat er dan minder kans is dat zij de mensen met meer gezondheidsrisico’s zouden besmetten. Hoe meer personeelsleden zich laten inenten, hoe kleiner het risico dat de patiënt of bewoner besmet geraakt. Alleen een voldoende hoge vaccinatiegraad geeft dus de beoogde impact.

Woonzorgcentra registeren elk jaar zelf een indicator over de vaccinatiegraad van de personeelsleden die tegen griep gevaccineerd werden met financiering door de voorziening zelf. In 2017 bedroeg die vaccinatiegraad ongeveer 49% bij 47.646 personeelsleden. De eigenlijke vaccinatiegraad ligt mogelijk hoger, maar dit cijfer toont aan dat dit zeker nog voor verbetering vatbaar is.

Meer info

Meer info over de griepvaccinatiecampagne vind je op www.laatjevaccineren.be.

Perscontact

Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid
T 0490 654 640, joris.moonens@zorg-en-gezondheid.be

 

Zorg dat je niets mist door griep