Woonzorgcentra kunnen sneltesten inzetten voor bezoek

  • 29 januari 2021

Vanaf maandag 1 februari kunnen de woonzorgcentra bezoekers testen op COVID-19 met de sneltesten die ze van de Vlaamse overheid krijgen. Bezoekers die positief testen, krijgen dan uiteraard geen toegang tot het woonzorgcentrum. Met de dreiging van een mogelijke derde golf en meer besmettelijke varianten, kunnen woonzorgcentra zo een extra veiligheidsstap inbouwen. Het gebruik van de sneltesten is vrijwillig, zowel voor de woonzorgcentra als voor de bezoekers.

Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid: “Samen met lokale medisch verantwoordelijken kan een woonzorgcentrum de epidemiologische situatie in de regio inschatten en sneltesten voorzien voor bezoekers als een extra preventieve maatregel. Dat kan ook de reflex vermijden die er nu soms toch nog is om naar een volledig bezoekersverbod te grijpen wanneer er meer besmettingen of varianten de ronde doen.”

Het gebruik van sneltesten verandert niet meteen iets aan de bezoekmogelijkheden. Daar blijven beperkingen gelden, ook na vaccinatie, maar het uitgangspunt voor de woonzorgcentra blijft ook dat het niet kan om de deuren volledig te sluiten voor bezoek. Alleen bij een uitbraak en na beslissing van burgemeester of gouverneur kan een tijdelijk bezoekverbod gelden, voor een beperkte tijd en met een duidelijk perspectief voor heropening. Sneltesten inzetten biedt woonzorgcentra de mogelijkheid om met een geruster gevoel bezoek mogelijk te houden, ook wanneer ze zich voorbereiden op een vaccinatieronde of als er zich meer besmettingen, al dan niet met varianten, in de regio voordoen.

De gevoeligheid en betrouwbaarheid van sneltesten bij mensen zonder symptomen is nog altijd onzeker. Een negatief testresultaat is mogelijk niet juist en mag geen aanleiding geven tot een vals gevoel van veiligheid. Ook met een negatieve sneltest moet de bezoeker en het woonzorgcentrum dus alle veiligheidsregels blijven respecteren, zoals een chirurgisch mondmasker dragen en de handen goed ontsmetten.

Een positief testresultaat is doorgaans wel heel betrouwbaar en mensen met een hoge virale lading, die wellicht ook heel besmettelijk zijn, worden door sneltesten goed opgepikt. Een positief resultaat betekent dat de bezoeker geen toegang krijgt tot de voorziening. Het testresultaat wordt ook geregistreerd, zodat het contactonderzoek bij die persoon kan starten.

Sneltesten inzetten is optioneel. Het woonzorgcentrum moet zich immers kunnen organiseren om medewerkers te voorzien die de testen kunnen afnemen bij het bezoek. Ook voor de bezoeker is de sneltest altijd vrijwillig. Een bezoeker die geen sneltest wil ondergaan, moet met andere woorden nog altijd zijn bezoek kunnen doen en mag dus niet de toegang tot het woonzorgcentrum ontzegd worden. 

Elk woonzorgcentrum kreeg eerder al een pakket van 50 sneltesten waarmee ze bewoners met symptomen konden testen. Deze testen kunnen ze vanaf maandag ook inzetten bij bezoekers vanaf 12 jaar en er daarna bijbestellen bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. De sneltesten zijn gratis voor bezoekers en woonzorgcentra.