Wees niet gek. Doe de tekencheck!

  • 2 augustus 2017

Kan jij ook wel eens genieten van een dagje wandelen in het bos, spelen in de tuin of picknicken in het park? Let wel, kleine spinachtige beestjes, beter gekend als teken, kunnen op de loer liggen. Ze bevinden zich in hoog gras of in de struiken wanneer ze op zoek zijn naar bloed en de meeste teken zijn actief tussen maart en oktober. Eenmaal ze op je lichaam gekropen zijn, zoeken ze warme plekjes op zoals knieholtes, liezen of oksels. Teken kunnen zich vastbijten en je ziek maken, maar door te controleren kan je dit voorkomen.

Omdat sommige teken je ziek kunnen maken, moedigen we iedereen aan om van de volgende zaken een gewoonte te maken nadat je in de natuur bent geweest:

  • Controleer jezelf en anderen de dag zelf nog wanneer je in de natuur bent geweest.
  • Vind je een teek? Verwijder de teek dan rustig en in één beweging. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting met de bacterie verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme. Let er op dat je de teek niet op de buik duwt of plat duwt. Gebruik een tekenverwijderaar en smeer niets op de teek voor verwijderen. Verbrand hem ook niet.
  • Let de komende maand op symptomen zoals een groter wordende rode kring rond de plaats van de beet of symptomen die lijken op griep. Noteer de datum en de plaats van de tekenbeet.
  • Raadpleeg je arts indien je symptomen krijgt. De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica.

Een tekenbeet vermijden is niet gemakkelijk, maar laat dat je natuurpret niet bederven. Het is gezond om te bewegen in de natuur. Wil je toch iets doen om te voorkomen dat je een tekenbeet oploopt in de natuur? Blijf dan zoveel mogelijk op paden in het bos, draag bedekkende kledij en gebruik een insectenwerend middel op basis van DEET. Nadien controleren op tekenbeten blijft noodzakelijk!

Meer info