Wanneer en waar testen op COVID-19?

Wanneer moet ik me laten testen op COVID-19?

Laat je steeds testen in de volgende gevallen:

 1. Als je symptomen hebt
 2. Als je terugkeert van een buitenlandse reis
 3. Als je op reis vertrekt buiten Europa. Soms moet je je ook laten testen als je reist naar een Europees land (een land kan dat bijvoorbeeld vragen als voorwaarde om je binnen te laten)
 4. Als je een CovidSafeTicket (CST) nodig hebt en je beschikt niet over een herstel- of vaccinatiecertificaat.

Gezien het hoog aantal besmettingen tengevolge van omikron worden er vanaf 10 januari 2022 tijdelijk geen testen meer uitgevoerd bij mensen na een hoogrisicocontact. Als je een hoogrisicocontact met een besmet persoon hebt gehad, moet je mogelijk wel in quarantaine.

Bij symptomen

Laat je meteen testen als je deze symptomen hebt: 

 • hoest, benauwdheid/kortademigheid, pijn aan de borst, smaak- of geurverlies
 • minstens twee van de volgende symptomen: koorts, spierpijn, keelpijn of hoofdpijn, vermoeidheid; verkoudheidsverschijnselen, waterige diarree, verwardheid of een plotse val.

Bij milde symptomen o.a. hoesten, koorts, keelpijn, hoofdpijn, smaak-of reukverlies kan u een zelfevaluatie doen. U vult er een vragenlijst in om in te schatten of een test voor corona (COVID-19) zinvol is. Bij milde symptomen die zouden kunnen wijzen op corona, kan u na het invullen van de vragenlijst zelf een code aanmaken waarmee u een afspraak kan maken om een coronatest te laten afnemen bij een testcentrum , labo of apotheker. In deze apotheken kan je een snelle antigeentests laten afnemen

Heb je ergere symptomen of ben je een risicopersoon (bv. zwangere vrouwen, mensen met diabetes, hart-nier, lever- of longziekten, kankerpatiënten, ...)? Bel naar je huisarts. Je huisarts beoordeelt je situatie en kan ook een test voorschrijven. Je krijgt dan een code waarmee je een afspraak kan maken in een testcentrum of labo.

Bij terugkeer uit het buitenland

Als je terugkeert van een buitenlandse reis moet je je laten testen afhankelijk van het land van herkomst (binnen of buiten de Europese unie) en je vaccinatiestatus. Zie https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/ voor de laatste richtlijnen hierover. 

Keer je terug uit in een rode zone in het buitenland: vul het terugkeerformulier en de zelfbeoordeling in.
Is je risico op besmetting hoog, dan ontvang je een sms met een code. Maak daarmee  een afspraak in een testcentrum
Afhankelijk van de status van het land in kwestie is het mogelijk dat je in quarantaine moet.
Bij terugkeer uit een “land met een zeer hoog risico op variants of concern” geldt steeds een verplichte quarantaine van 10 dagen met 2 PCR-testen, ongeacht de vaccinatiestatus van de reiziger. Deze info vindt u ook terug in de beslisboom.

Bij vertrek op reis

Als je op reis vertrekt en nog niet volledig gevaccineerd bent, is het mogelijk dat je je nog moet laten testen. Check op https://reopen.europa.eu/nl of https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen de voorwaarden van je land van bestemming
Testen om op reis te gaan zijn steeds betalend.
Indien een sneltest volstaat kan u hiervoor in de apotheek terecht.
Voor een PCR-test gaat u bij voorkeur langs in een privé-labo. Sommige testcentra voorzien ook de mogelijkheid om reizigers te testen; check hiervoor hun website.
Je kan zelf een testcode voor reizigerstesten aanvragen op Mijn Gezondheid | eHealth (belgie.be)

Hoe kan u een CovidSafeTicket bekomen?

Indien je nog niet gevaccineerd bent of geen geldig herstelcertificaat hebt en toch een CovidSafeTicket nodig hebt, dan kan je hiervoor een sneltest laten afnemen in een apotheek bij jou in de buurt. Je kan de deelnemende apotheken ook herkennen aan de affiche.
Check steeds goed de voorwaarden van het evenement waarvoor je dit nodig hebt, oa op geldigheidsduur van de test.

Raadpleeg je resultaat
Wat als mijn testresultaat positief is?
 • Ga onmiddellijk in isolatie gedurende minimum 10 dagen.
 • Je huisgenoten die niet of deels gevaccineerd zijn, gaan in quarantaine.
 • Lijst je contacten op van de laatste 2 dagen voorafgaand aan de positieve uitslag (naam, voornaam, telefoonnummer, e-mailadres, woongebied)
  • Als je wordt gecontacteerd door de contactopsporing (02/214.19.19) zal je ondermeer naar dit lijstje worden gevraagd
  • Je kan ze ook zelf ingeven via een webformulier dat beschikbaar is via Mijn Gezondheid | eHealth (Belgie.be); meer uitleg hierover vind je hier: Mijn Gezondheid | eHealth (Belgie.be); je contacten krijgen dan rechtstreeks een code om zich te laten testen via sms of mail.
  • Je kan ook zelf je contacten reeds verwittigen zodat zij voorzorgsmaatregelen kunnen nemen.

De klassieke test op COVID-19 gebeurt met een "PCR-test", die genetisch materiaal van het virus detecteert. Dit is de meest betrouwbare test. Sinds eind 2020 zijn er ook "antigeentesten" beschikbaar, die meten de aanwezigheid van antigeen en geven een sneller maar minder betrouwbaar resultaat dan de PCR-tests. 

Testen op COVID-19 in residentiële zorgvoorzieningen

Alle woonzorgcentra en andere zorgvoorzieningen ontvangen testmateriaal om hun personeel of bewoners/patiënten te testen. 

 • Een arts kan een test voorschrijven voor individuele bewoners en medewerkers. 
 • vanaf 1 bevestigd positieve bewoner of medewerker kan/kunnen de medisch verantwoordelijke(n) van een zorgvoorziening beslissen om over te gaan tot een bredere testing van andere bewoners en/of medewerkers;