Waarschuwingsfase warmteactieplan van start - Zorg en gezondheid geeft tips en sensibiliseert

Vanaf zondag 23 juni wordt heel warm weer voorspeld. Daarom start Zorg en Gezondheid vandaag de waarschuwingsfase van het Vlaamse warmteactieplan en geeft het adviezen om mensen te beschermen tegen de zon en hitte. Uit een recente steekproef bij een duizendtal Vlamingen, uitgevoerd in opdracht van Zorg en Gezondheid, blijkt dat 41% van de Vlamingen aangeeft zich al te bekommeren om anderen tijdens een hittegolf of bij warm weer. Daarbij houdt 1 op de 3 Vlamingen een oogje in het zeil bij ouderen in hun omgeving. Zorg en Gezondheid roept iedereen op om dat ook te doen. Bij hoge temperaturen vragen immers vooral kinderen en ouderen extra aandacht om eventuele gezondheidsrisico’s tegen te gaan.

Gemeentes, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvang en jeugdverenigingen die werken met kwetsbare groepen, krijgen een herinnering en tips om maatregelen te nemen tegen de warmte. Daarnaast luidt voor iedereen het advies: draag zorg voor anderen, drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. Let er bijvoorbeeld op dat je kinderen of ouderen in je buurt ook voldoende drinken en voldoende koelte vinden.

2 op de 3 Vlamingen smeert zich niet spontaan in tijdens een warmteperiode

Samen met Kom op tegen Kanker voerde Zorg en Gezondheid eerder dit jaar al campagne om mensen erop attent te maken zich te beschermen tegen de zon. Die bescherming bestaat uit schaduw opzoeken, een shirt dragen en je insmeren. De campagne roept ook op om elkaar daaraan te herinneren, met een symbolisch schouderklopje.

Toch blijkt uit de enquête dat bij hoge temperaturen en felle zon nog 2 op de 3 Vlamingen er niet spontaan aan denken om zich in te smeren. Nog enkele opvallende cijfers uit het onderzoek:

  • 1 op de 5 Vlamingen slaagde er niet in zich af te koelen tijdens de hittegolf in 2018
  • De helft van de Vlamingen verklaart dat ze meer last dan plezier ondervinden van het warme weer
  • Slechts 15% van de Vlamingen denkt er spontaan aan zijn huid, ogen en/of hoofd te bedekken bij warm weer

Warmte kan zorgen voor heel wat vervelende gezondheidsklachten. Dat is waarom Zorg en Gezondheid wil helpen met tips om de Vlaming koel te houden in warme tijden.

Vlaams Warmteactieplan

Het Vlaams Warmteactieplan bestaat uit een waakzaamheidsfase en een waarschuwingsfase.

De waakzaamheidsfase loopt van 15 mei tot 30 september 2019. De intermediairs krijgen dan een herinnering om zich organisatorisch voor te bereiden op warmteperiodes en om eventuele acties (zoals sensibilisatieacties) te kunnen voorbereiden.

De waarschuwingsfase start 0 tot 2 dagen voor het echt erg warm wordt. De overheid stuurt dan een waarschuwingsmail uit naar een lijst van organisaties die met kwetsbare groepen werken: zo weten die dat het erg warm zal worden en kunnen ze de gepaste maatregelen treffen.

Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid: “We starten vandaag de waarschuwingsfase zodat iedereen de tijd heeft om zich voor te bereiden op het warme weer vanaf zondag. Het is de eerste warmtepiek dit jaar met een snelle temperatuurstijging en kort na een koelere periode. Uit de praktijk blijkt dat de bevolking nog extra kwetsbaar is dan. Ons algemene advies luidt: drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. Maar we vragen ook uitdrukkelijk om zorg te dragen voor anderen. Hou kinderen in de gaten, ga langs bij oudere mensen of mensen die er alleen voor staan. Drinken zij wel voldoende? Is hun kledij aangepast aan de warmte? Hebben zij een koele plek om te rusten?  Naast het algemene publiek, verenigingen en lokale besturen richten we ons ook specifiek naar organisaties die met kwetsbare groepen werken, zoals ouderen, kinderen en zieke mensen. We vragen hen om hun interne warmteactieplan te activeren, met maatregelen zoals extra sensibilisatie bij hun publiek en personeel, aangepaste activiteiten en warmtewerende maatregelen.”

Zorg en Gezondheid houdt de weersvoorspellingen in de gaten en zal de waarschuwingsfase weer afgelasten als er koeler weer voorspeld wordt.

Tips en adviezen: warmedagen.be

De website www.warmedagen.be verzamelt tips en aanbevelingen over wat je kan doen om jezelf en andere te beschermen tegen warmte. Voor intermediairs is er een campagnetoolkit met ideeën voor lokale acties. Ook op onze facebookpagina www.facebook.com/warmedagen verschijnen tijdens de waarschuwingsfase tips.