Vlaams infectieziektebulletin: medisch tijdschrift

Het vernieuwde Vlaams Infectieziektebulletin is een medisch tijdschrift dat uitgegeven wordt door het Agentschap Zorg en Gezondheid. Vanuit onze enthousiaste groep artsen en verpleegkundigen infectieziektebestrijding willen we in de eerste plaats feedback geven aan de artsen en laboratoria die in Vlaanderen instaan voor het melden van infectieziekten. In de tweede plaats willen we professionals die betrokken zijn bij infectieziektebestrijding op een wetenschappelijk verantwoorde en toegankelijke manier informeren. Verder geeft dit tijdschrift een beeld van de ontwikkelingen in de infectieziektebestrijding in Vlaanderen over de jaren heen.

Het tijdschrift geeft een kijk op de werking van de teams infectieziektebestrijding. Hoe ontdekken we via uw meldingen clusters van infectieziekten? Hoe zorgen we ervoor dat uw signalen vertaald worden in acties die uitbreiding van de ziekte voorkomen en/of indijken? De artikelen variëren van gevalsbeschrijvingen en uitbraakrapporten, richtlijnen en algemene artikelen over infectieziekten tot surveillance-overzichten.

Het tijdschrift verschijnt 4 keer per jaar en wordt via een e-nieuwsbrief onder de lezers verspreid. Als abonnee ontvangt u per e-mail een kort inhoudelijk overzicht met links naar de volledige artikelen. U ontvangt tevens een mail bij een “Publication Ahead of Print” van een nieuw artikel. Het abonnement op het Vlaams infectieziektebulletin is gratis.

We zijn ervan overtuigd dat we met de nieuwe invulling van het bulletin aansluiten bij wat u als lezer wil vernemen over infectieziekte­bestrijding in Vlaanderen. We staan in dat verband ook blijvend open voor uw suggesties of voorstellen voor artikels op infectieziektebulletin@zorg-en-gezondheid.be .

Nog geen abonnee? Schrijf je dan in. Organisaties kunnen op specifieke vraag ook een gedrukt exemplaar van de vier nummers per jaar ontvangen.

Meest recente nummers

pdf bestandVlaams infectieziektebulletin, nummer 2019-2 (VIB 2019-2) (7.27 MB)

Hoofdstukken

  1. pdf bestandOverzichtstabel (VIB 2019-2) (349 kB)
  2. pdf bestandSeksueel overdraagbare aandoeningen (VIB2019-2) (1.22 MB)
  3. pdf bestandInfectieziekten te voorkomen door vaccinatie (VIB2019-2) (1.47 MB)
  4. pdf bestandRespiratoire ziektes (VIB 2019-2) (623 kB)
  5. pdf bestandGastro-intestinale ziekten (VIB 2019-2) (1.36 MB)
  6. pdf bestandZoonoses en infectieziekten overgedragen (VIB 2019-2) (315 kB)
  7. pdf bestandZiekten met meldingsplicht sinds 2017 (VIB 2019-2) (628 kB)

Overzicht edities

Vlaams infectieziektebulletin: overzicht 1995-2019

Colofon en richtlijnen auteurs