Vlaamse woonzorgcentra krijgen elk 50 sneltesten

  • 20 november 2020

De komende maand zullen alle woonzorgcentra in Vlaanderen 50 sneltesten ontvangen van de Vlaamse overheid. Met die sneltesten kunnen ze bewoners met symptomen meteen testen en bij een positief resultaat meteen isoleren. Woonzorgcentra die een bredere testronde organiseren om een mogelijke uitbraak in kaart te brengen, zullen vanaf december ook sneltesten kunnen krijgen als deel van een pilootstudie om de betrouwbaarheid van de sneltesten te evalueren. In deze fase zal een woonzorgcentrum elk sneltestresultaat wel nog moeten dubbelchecken met een PCR-test.

De Vlaamse Regering besliste eerder al om 4 miljoen sneltests aan te kopen en die prioritair in te zetten in onderwijs, zorg en bepaalde bedrijven. 600.000 sneltesten zijn intussen geleverd, nog eens 500.000 worden verwacht tegen eind deze maand.

Vanaf maandag 23 november zullen de eerste sneltesten verdeeld worden onder de Vlaamse woonzorgcentra. Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid: “De komende maand zal elk woonzorgcentrum een startpakket ontvangen van 50 sneltesten. De leveringen gebeuren samen met al geplande leveringen van mondmaskers. Merkt een woonzorgcentrum bij een bewoner symptomen van COVID-19, dan kan meteen zo’n een sneltest uit dat startpakket afgenomen worden. Bij een positief resultaat neemt het woonzorgcentrum dan meteen de gepaste isolatiemaatregelen. Zowel positieve als negatieve sneltestresultaten moet het woonzorgcentrum voorlopig nog dubbelchecken met een PCR-test in afwachting van meer gegevens over de betrouwbaarheid van de sneltesten bij deze kwetsbare doelgroep. We woonzorgcentra kunnen na gebruik ook sneltesten bijbestellen”.

Om zeker te zijn dat sneltesten een voldoende betrouwbaar resultaat bieden bij testen in woonzorgcentra, ook bij het testen van personen zonder symptomen, wordt begin december een pilootstudie opgestart. Woonzorgcentra die naar aanleiding van een besmetting een bredere testronde met PCR-tests organiseren om een mogelijke uitbraak in kaart te brengen, zullen er dan voor kunnen kiezen om naast de PCR-tests ook evenveel sneltesten geleverd te krijgen. Bij zo’n uitbraakgerichte testronde worden ook bewoners en personeel zonder symptomen getest. Vanaf begin december zullen de woonzorgcentra de resultaten van de sneltesten en van de PCR-testen aan Sciensano kunnen bezorgen, zodat het onderzoeksinstituut een evaluatie kan maken van hoe betrouwbaar de sneltesten zijn in vergelijking met de PCR-testen.