Vlaamse controletoren breidt uit met Brussel

  • 10 november 2020

Begin augustus lanceerde Zorg en Gezondheid een Vlaamse controletoren in zijn online ZorgAtlas, die per gemeente toont waar patiënten met COVID 19 zich bevinden tot op het niveau van de statistische sector. Vanaf vandaag zijn ook de Brusselse gemeentes opgenomen in deze controletoren. De Brusselse lokale besturen en gezondheidsdiensten krijgen zo een meer gedetailleerd zicht op waar besmette personen zich bevinden in Brussel.

Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid: “Op vraag van en in overleg met onze Brusselse collega’ s hebben we nu het Brussels Gewest kunnen toevoegen aan onze controletoren. Brusselse burgemeesters en noodplanningscoördinatoren kunnen zo beter monitoren waar eventuele concentraties van besmette personen zich bevinden. Ook de lokale besturen in de Vlaamse rand krijgen zo een beter zicht op de situatie bij de Brusselse buren.”

Vlaams minister Wouter Beke: “De Zorgatlas is een heel nuttig instrument voor steden en gemeenten in Vlaanderen. We zijn blij dat we met dit verhaal ook Brussel kunnen helpen, zodat zij geen eigen systeem op poten hoeven te zetten. Een mooi voorbeeld van hoe samenwerking tussen overheden een groot verschil maakt in de aanpak van deze coronacrisis.”

Medisch verantwoordelijken van de Brusselse eerstelijnszone krijgen via de ZorgAtlas ook toegang tot individuele patiëntgegevens, wat hen helpt bij de begeleiding en ondersteuning van patiënten en lokaal bron- en clusteronderzoek.

Lokale besturen en de lokale zorgraden spelen een belangrijke rol in het beheersen van lokale uitbraken en het sensibiliseren rond veiligheidsmaatregelen. Via de ZorgAtlas biedt de Vlaamse overheid hen zoveel mogelijk informatie uit het contactonderzoek waarmee ze de lokale situatie kunnen inschatten. Stap voor stap ontsluit de ZorgAtlas zo veel mogelijk informatie die via het contactonderzoek verzameld wordt en die opgeslagen zit in een databank onder het beheer van Sciensano..