Vaccinatieweek 2019 - Hepatitis A- en mazelenvaccinatie aanbevolen voor dicht(er)bij reizen

  • 4 april 2019

Wie op reis gaat naar (sub)tropische landen, denkt er vaak wel aan om gezondheidsadvies in te winnen bij zijn of haar huisarts. Maar ook wie minder ver reist, kan gezondheidsrisico’s lopen. De Europese Vaccinatieweek (24-30 april) vraagt daarom dit jaar in Vlaanderen opnieuw aandacht voor dicht(er)bij-vakanties, met een extra focus op familie- en vriendenbezoek in het buitenland. Wie reist naar landen waar hepatitis A nog vaak voorkomt, laat zich best op voorhand vaccineren om geen ziekte als souvenir meer naar huis te nemen. Ook een check-up van de mazelenvaccinatie is aan te raden. Wie goed gevaccineerd is, beschermt bovendien niet alleen zichzelf, maar ook zijn omgeving!

Vaccinaties tegen hepatitis A

Dr. Geert Top van Zorg en Gezondheid: “Ook voor minder verre reizen kan het belangrijk zijn om na te vragen of je bestemming bepaalde gezondheidsrisico’s inhoudt. Mensen zijn er zich niet altijd van bewust dat daar immers andere kiemen kunnen circuleren dan bij ons. Dat is het geval voor een avontuurlijke rondreis, maar evenzeer voor bezoeken aan vrienden en familie in het niet-zo-verre buitenland. Trek je naar bv. Turkije, Noord-Afrika of Oost-Europa, dan bescherm je je best tegen hepatitis A.

Hepatitis A of geelzucht kan doorgegeven worden wanneer voedsel onhygiënisch bereid wordt. Water om fruit en groenten te spoelen is in die landen of gebieden ook niet altijd zuiver. Eén vaccinatie vóór de reis maakt het risico op hepatitis A klein. Twee prikjes beschermen zelfs levenslang. Wie goed gevaccineerd is, besmet bovendien zijn/haar omgeving niet bij thuiskomst. Dat is zeker belangrijk voor kinderen die hier opgroeien en nog niet of niet vaak naar risicolanden geweest zijn. Vaccineren doe je dus zowel voor jezelf als voor je omgeving en de maatschappij.

Vaccinaties tegen mazelen

Ook nog dichter bij huis zijn er gezondheidsrisico’s. Dr. Geert Top: “Mazelen kwam de voorbije jaren niet zo vaak meer voor in Vlaanderen, maar in landen als Roemenië, Italië en Frankrijk duikt de ziekte wel frequenter op. Dat kan gevaarlijk zijn voor wie niet volledig gevaccineerd is. Want mazelen kan ernstige complicaties geven, zoals longontsteking of een acute hersenontsteking. Wie naar die landen reist, checkt daarom best vóór vertrek of hij wel twee vaccinaties gekregen heeft tegen mazelen, bof en rubella. Zo niet, dan is een vaccinatie tegen mazelen zeker aanbevolen.

Voor risicogebieden en -landen luidt de aanbeveling om kinderen tussen 6 en 12 maanden eventueel een voorlopige inenting te geven. Die beschermt echter niet volledig en boven de leeftijd van één jaar zijn dan hoe dan ook nog twee vaccinaties nodig om later volledig beschermd te zijn.

Wie volledig gevaccineerd is tegen mazelen en hepatitis A, is voor het leven beschermd en heeft dus geen herhalingsinenting meer nodig. Een overzicht van risicolanden en bijhorende vaccinatieadviezen vind je op de website www.reisgeneeskunde.be van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. De lijst wordt maandelijks geactualiseerd.

Check je vaccinaties!

Als je twijfelt of je alle nodige vaccinaties in het verleden hebt gekregen, kan je dat zelf online checken via www.myhealthviewer.be. Via die beveiligde website van de mutualiteiten kan je je vaccinatiegegevens raadplegen, voor zover je arts of andere vaccinator die in Vaccinnet geregistreerd heeft. Vind je daar geen info, vraag het dan aan je huisarts en ga na of een inhaalvaccinatie aanbevolen is.

Meer info

Meer info over de Europese Vaccinatieweek en bijhorende campagne vind je op www.laatjevaccineren.be.

Een overzicht van risicolanden en bijhorende vaccinatieadviezen vind je op de website www.reisgeneeskunde.be van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. De lijst wordt maandelijks geactualiseerd.