Testen en reizen

Als je nog niet gevaccineerd bent, moet je in de meeste landen een negatieve test kunnen voorleggen. Per land gelden andere voorwaarden (type test en geldigheidsduur). Je vindt de voorwaarden onder de reisadviezen op de Europese website Re-open Europe (https://reopen.europa.eu/nl) en op de website van de FOD Buitenlandse zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen).

Vanaf 1 juli kan iedereen een code aanmaken voor een test via de personal health viewer op www.mijngezondheid.be. Met deze code kan dan een afspraak worden gemaakt in een testcentrum. Ook voor kinderen die op hetzelfde adres wonen kan je als ouder op die manier een code aanmaken.

Op https://testcovid.doclr.be/#!/saps zijn de afnamepunten te vinden van zowel de reguliere test- en triagecentra als andere plaatsen zoals ziekenhuizen of labo’s waar mensen terecht kunnen voor een PCR-test. U vindt de contact- en/of reservatiegegevens door te klikken op het icoon. Deze lijst is niet exhaustief; afnameplaatsen kiezen er zelf voor om al dan niet zichtbaar te zijn op deze website. Wij vragen aan alle testcentra om minstens een deel van hun capaciteit ook ter beschikking te stellen voor het testen van reizigers. Het coronacommissariaat heeft aan de labo’s gevraagd om hiervoor ook de betalingsmogelijkheden te voorzien.

De resultaten van de analyse zijn voor de burger ook beschikbaar via www.mijngezondheid.be. Het COVID-certificaat is digitaal opvraagbaar via de CovidSafeBE-app en website, en op overheidssites zoals Mijn Burgerprofiel of Mijn Gezondheid.

Testen om een vertrek op reis mogelijk te maken zijn betalend en dus ten laste van de reiziger. Testen bij een terugkeer uit een rode zone, waarvoor men een activatiecode ontvangt na het invullen van een PLF, blijven terugbetaald.

Vanaf 1 juli kon iedere Belg die nog niet (volledig) gevaccineerd was tijdelijk 2 keer een gratis test laten afnemen. Sommige mensen hebben onterecht betaald voor die PCR-test. Hebt u tussen 28 juni en 30 september 2021 moeten betalen voor een PCR-test, terwijl u dacht dat u recht had op een gratis test? Het RIZIV heeft een regeling uitgewerkt met de ziekenfondsen om uw test toch nog terugbetaald te kunnen krijgen. U kan hiervoor terecht bij uw ziekenfonds.

Meer info vind je op www.CovidSafe.be, https://www.vlaanderen.be/covid-certificaat en https://reopen.europa.eu/nl.