Te Gek!? start nieuwe campagne rond internering

  • 20 april 2018

In Vlaanderen blijkt de kennis over internering zeer gering te zijn, waardoor heel wat vooroordelen en misverstanden blijven bestaan. Te Gek!? wil met de campagne 'Van Gevangenis naar Zorg' een licht werpen op de verschillende aspecten van internering: Wat is internering precies? Wie zijn deze ‘geïnterneerden'? Wat gebeurt er met hen? Wat na een periode van internering?

We zetten de vele zorgtrajecten in de kijker die voor deze mensen uitgebouwd zijn, proberen die trajecten bekender te maken, en willen tonen hoe de hedendaagse zorg voor hen er uitziet.

Internering is een beveiligingsmaatregel van onbepaalde duur voor een persoon die een misdrijf heeft gepleegd, maar die door zijn psychische kwetsbaarheid onvoldoende in staat is om zijn daden te controleren. De rechter beslist om iemand te interneren met als doel de maatschappij te beschermen én in de nodige zorg en begeleiding te voorzien zodat de persoon in kwestie later op een veilige en verantwoorde manier weer een plaats in de maatschappij kan innemen.

Op zondag 22 april worden in 4 regio’s vele plaatselijke activiteiten rond het thema internering opgezet en kunnen een aantal van de voorzieningen, bedoeld voor  personen met interneringsstatuut bezocht worden. Marc Vanhie schreef voor de campagne het lied 'Take care of me'!

 Alle info is terug te vinden op www.vangevangenisnaarzorg.be.

 

‘Van Gevangenis naar Zorg’ is een campagne van Te Gek!? i.s.m. de Vlaamse gevangenissen, de justitiehuizen, de Forensische Psychiatrische Centra, verschillende Psychiatrische Ziekenhuizen, de netwerken internering, Similes, Zorgnet-Icuro, VVGG, Museum Dr. Guislain. Met de steun van de Vlaamse Overheid en de ministers Jo Vandeurzen, Koen Geens en Maggie De Block.