Start waarschuwingsfase warmteactieplan

  • 27 juni 2018

Vanaf vrijdag 29 juni wordt heel warm weer voorspeld. Daarom start Zorg en Gezondheid vandaag de waarschuwingsfase van het Vlaams warmteactieplan. Intermediairs die werken naar kwetsbare groepen, zoals gemeentes, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvang en jeugdverenigingen krijgen dan een herinnering en tips om maatregelen te nemen tegen de warmte. Daarnaast luidt voor iedereen het advies: draag zorg voor anderen, drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. Let er bijvoorbeeld op dat je kinderen of ouderen in je buurt ook voldoende drinken en voldoende koelte vinden.

Hitteplan

Het Vlaams warmteactieplan bestaat uit een waakzaamheidsfase en een waarschuwingsfase.

  • De waakzaamheidsfase loopt van 15 mei tot 30 september. De intermediairs krijgen dan een herinnering om zich organisatorisch voor te bereiden op warmteperiodes en eventuele acties (zoals sensibilisatieacties) kunnen voorbereiden.
  • De waarschuwingsfase start 0 tot 2 dagen voor het echt erg warm wordt. De overheid stuurt dan een waarschuwingsmail uit naar een lijst van organisaties die met kwetsbare groepen werken: zo weten die dat het erg warm zal worden en kunnen ze de gepaste maatregelen treffen.

Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid: “We starten vandaag de waarschuwingsfase zodat iedereen de tijd heeft om zich voor te bereiden op het warme weer vrijdag en in het weekend. Ons algemene advies luidt: drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. Maar we vragen ook uitdrukkelijk om zorg te dragen voor anderen. Hou kinderen in de gaten, ga langs bij oudere mensen of mensen die er alleen voor staan. Drinken zij wel voldoende? Is hun kledij aangepast aan de warmte? Hebben zij een koele plek om te rusten?  Naast het algemene publiek, verenigingen en lokale besturen richten we ons ook specifiek naar organisaties die met kwetsbare groepen werken, zoals ouderen, kinderen en zieke mensen. We vragen hen om hun interne warmteactieplan te activeren, met maatregelen zoals extra sensibilisatie bij hun publiek en personeel, aangepaste activiteiten en warmtewerende maatregelen.”

Zorg en Gezondheid houdt de weersvoorspellingen in de gaten en zal de waarschuwingsfase weer afgelasten als er koeler weer voorspeld wordt.

Tips en adviezen: warmedagen.be

 De website www.warmedagen.be verzamelt tips en aanbevelingen over wat je kan doen om jezelf en andere te beschermen tegen warmte. Voor intermediairs is er een campagnetoolkit met ideeën voor lokale acties. Ook op onze facebookpagina www.facebook.com/warmedagen verschijnen tijdens de waarschuwingsfase tips.