Start waakzaamheidsfase en campagne voor nieuw Vlaams warmteactieplan

  • 15 mei 2017

15 mei start zoals elk jaar  de waakzaamheidsfase van het warmteactieplan. Intermediairs die werken naar kwetsbare groepen, zoals gemeentes, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvang en jeugdverenigingen krijgen dan een herinnering om waakzaam te zijn tijdens warme zomerdagen. Het actieplan werd dit jaar vernieuwd. Zijn er warme dagen op komst, dan zullen intermediairs sneller dan vroeger een waarschuwing krijgen en tips over hoe om te gaan met de warmte. Een nieuwe campagne “warme dagen” roept iedereen op om ook bij warm weer voor elkaar te zorgen, met extra aandacht voor ouderen, zieken, alleenstaanden of kinderen.

Het Vlaams warmteactieplan tekent de krijtlijnen uit wanneer en op welke manier kwetsbare doelgroepen en professionals die werken naar deze doelgroepen geïnformeerd en gewaarschuwd worden in verband met warmteperiodes. Er worden eveneens handvaten geboden aan professionals om preventieve acties te ondernemen om gezondheidseffecten ten gevolge van erg warme dagen te voorkomen.

Het warmteactieplan bestaat uit verschillende fases die (kunnen) worden aangekondigd. De eerste fase is de waakzaamheidsfase. Die loopt elk jaar van 15 mei tot en met 30 september en vraagt de beroepssectoren om zich voor te bereiden op eventuele warmteperiodes en/of ozonpieken.

Dit jaar lanceert Zorg en Gezondheid bij de start van de waakzaamheidsfase ook de campagne ‘Warme dagen’. De focus ligt op de zorg voor anderen. De website www.warmedagen.be verzamelt tips en aanbevelingen over wat je kan doen om jezelf en andere te beschermen tegen warmte. Voor intermediairs is er een campagnetoolkit met ideeën voor lokale acties.

Uit de evaluatie van het vorige warmteplan bleek ook dat de waarschuwingsberichten voor erg warme dagen beter iets vroeger komen dan de vorige jaren. Zo hebben zorgverleners, organisatoren en gemeentes meer tijd om zich voor te bereiden. Daarom zal de overheid vanaf de zomer van 2017 de intermediairs enkele dagen vooraf waarschuwen als er warm weer voorspeld wordt.

Meer info

www.warmedagen.be