Sciensano geeft een update van het aantal Covid-sterfgevallen

  • 26 augustus 2020

Sciensano doet die update op basis van bijkomende individuele gegevens (leeftijd, geslacht en datum van overlijden) over de Covid-sterfgevallen in de woonzorgcentra (WZC) in de periode van 18 maart tot en met 2 juni. Die individuele gegevens heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid verkregen via een eenmalige bevraging bij de woonzorgcentra.

Op basis van de resultaten van die bevraging heeft Sciensano de gegevens in hun databank aangepast. Sciensano stelt een daling vast van het aantal covid-19 overlijdens.

Verschillende redenen kunnen de daling van het aantal sterftegevallen verklaren

  • dubbel gerapporteerde sterfgevallen (duplicaten) werden verwijderd op basis van de nieuwe informatie over leeftijd, geslacht en exacte sterftedatum in de WZC.
  • correctie van de dubbele aangifte van sterfgevallen (duplicaten) van bewoners van WZC die in het ziekenhuis overleden en reeds door de ziekenhuissurveillance werden gerapporteerd
  • retrospectieve aanpassing van de doodsoorzaak van COVID-19 naar niet COVID-19 gerelateerd
  • initiĆ«le coderingsfouten

Op de website van Sciensano staan andere cijfers qua aantal sterfgevallen in de woonzorgcentra dan in de ZorgAtlas.
Verklaring: In de ZorgAtlas staan de gegevens zoals de WZC die dagelijks doorgeven. De resultaten van de eenmalige bevraging zijn hierin nog niet verwerkt.

Nuttige linken

Naar het volledige persbericht van Sciensano
Naar het dashboard: https://www.zorg-en-gezondheid.be/cijfers-covid-19