Procesbegeleiding voor preventie in woonzorgcentra

  • 18 juli 2018

De Vlaamse overheid wil procesbegeleiders ter beschikking stellen om voorzieningen te helpen bij het opstarten of versterken van een duurzaam preventiebeleid voor de cliënten in de voorzieningen. Het project start in de Vlaamse woonzorgcentra voor de thema’s mondzorg, val– en fractuurpreventie, ondervoeding & psychofarmaca.

De procesbegeleider zal het woonzorgcentrum ondersteunen gedurende minimum 2 jaar bij het implementeren van een preventiemethodiek voor één van de 4 thema’s. De methodiek bestaat uit een draaiboek en bijhorende materialen en kan je gratis downloaden. Zo kunnen WZC die dit wensen ook zonder procesbegeleiders aan de slag.

Stuurgroep

Om dit project in goede banen te leiden werd er een stuurgroep opgericht die sinds januari maandelijks samenkwam. Het resultaat van deze vergaderingen zijn afspraken die binnenkort worden voorgelegd aan de Vlaamse Regering in de vorm van een ministerieel besluit.

Op zoek naar procesbegeleiders

Momenteel zijn de partnerorganisaties volop op zoek naar procesbegeleiders voor de thema’s mondzorg, ondervoeding en val– en fractuurpreventie. Voor het thema psychofarmaca zijn er al voldoende procesbegeleiders door een partnerschap met de preventiewerkers middelen binnen de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG).

Zelf als procesbegeleider aan de slag?

In september kan je via deze projectenpagina zien of er nog procesbegeleiders gezocht worden voor de thema’s mondzorg, ondervoeding en val– en fractuurpreventie. Heb je interesse om als procesbegeleider voor één van de thema’s aan de slag te gaan? Neem dan contact met de partnerorganisatie in kwestie.

En voor de woonzorgcentra?

Woonzorgcentra die graag een procesbegeleider in huis willen nemen moeten nog even geduld uitoefenen tot midden november. Het aanvraagformulier zal dan beschikbaar zijn. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van Zorg en Gezondheid, zo blijf je op de hoogte van het project.

Samenwerking

Dit project is een samenwerking tussen het Agentschap Zorg en Gezondheid, de partnerorganisatie voor alcohol, drugs, psychoactieve medicatie en andere verslavingen, de partnerorganisatie voor val- en fractuurpreventie, de partnerorganisatie preventieve mondzorg, de partnerorganisatie voeding, beweging, sedentair gedrag en ondervoeding, de Vlaamse Logo’s en de koepels Zorgnet-Icuro, VVSG & VLOZO.

Bij wie kan je terecht voor vragen?