Opnieuw waarschuwingsfase hitteplan afgekondigd vanaf zondag 18/6

  • 18 juni 2017

Vanaf zondag 18 juni geldt opnieuw de waarschuwingsfase van het Vlaams warmteactieplan. Ook de komende dagen wordt warm weer voorspeld. De waarschuwingsfase blijft lopen tot zolang het warm blijft en wordt elke dag opnieuw bekeken. Intermediairs die werken naar kwetsbare groepen, zoals gemeentes, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvang en jeugdverenigingen krijgen dan een herinnering en tips om maatregelen te nemen tegen de warmte. Daarnaast luidt voor iedereen het advies: Draag zorg voor anderen, drink voldoende,  hou jezelf en je huis koel. Let er bijvoorbeeld op dat je kinderen of ouderen in je buurt ook voldoende drinken en voldoende koelte vinden.

Hitteplan

Het Vlaams warmteactieplan bestaat uit een waakzaamheidsfase en een waarschuwingsfase.

De waakzaamheidsfase loopt van 15 mei tot 30 september 2017. De intermediairs krijgen dan een herinnering om zich organisatorisch voor te bereiden op warmteperiodes en eventuele acties (zoals sensibilisatieacties) kunnen voorbereiden.

De waarschuwingsfase start 0 tot 2 dagen voor het echt erg warm wordt. De overheid stuurt dan een waarschuwingsmail uit naar een lijst van organisaties die met kwetsbare groepen werkt: zo weten die dat het erg warm zal worden en kunnen ze de gepaste maatregelen treffen.

Tips en adviezen: warmedagen.be

De website www.warmedagen.be verzamelt tips en aanbevelingen over wat je kan doen om jezelf en andere te beschermen tegen warmte. Voor intermediairs is er een campagnetoolkit met ideeën voor lokale acties.

Het algemene advies luidt: Draag zorg voor anderen, drink voldoende,  hou jezelf en je huis koel. Op de website staan bijvoorbeeld heel wat tips hoe je bijvoorbeeld kinderen of oudere mensen, die gevoelig zijn voor de warmte, kan helpen.