Ook wie volwassen is, heeft nog vaccins nodig

  • 21 april 2017

De Europese Vaccinatieweek (24-30 april 2017) focust dit jaar op vaccinaties voor jongvolwassenen van 18 tot 30 jaar. Want ook in het volwassen leven zijn er momenten dat vaccinatie aanbevolen is. Wie op reis vertrekt, kinderen wil krijgen of in een bepaalde werksituatie zit, kan de extra bescherming van een vaccin goed gebruiken. Zorg en Gezondheid lanceert daarom tijdens de vaccinatieweek de website www.laatjevaccineren.be en de boodschap “Jezelf en iedereen rondom jou beschermen? Laat je liever vaccineren”.

Dr. Geert Top, vaccinatie-expert van Zorg en Gezondheid: “Voor de vaccinatie van je baby of je kind krijg je dikwijls een herinnering van je arts, Kind en Gezin of een CLB. Als volwassene zijn er ook momenten dat een vaccin aanbevolen is, maar daar moet je vaker zelf aan denken. We hebben in het verleden al campagne gevoerd voor specifieke vaccins, bijvoorbeeld kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen. Met deze campagne geven we een duidelijk en volledig overzicht van wanneer je als volwassene een vaccin moet gaan halen en wat de beschermende voordelen daarvan zijn.”

Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Onze gezondheidsdoelstelling stelt dat we mensen gedurende heel hun leven willen beschermen tegen vaccineerbare infectieziekten. Vaccineren stopt dus niet zodra je de schoolbanken verlaat.”

Vaccins voor volwassenen

Vaccinaties zijn je hele leven lang van tel. Er zijn situaties waarin je als jongvolwassene extra aandachtig moet zijn:

  • Wie op reis vertrekt, en dat hoeft niet ver te zijn, informeert zich best bij zijn huisarts over de nodige vaccins.
  • Wie uitkijkt naar de komst van een kindje, laat zich best vaccineren tegen griep en kinkhoest. Kinkhoestvaccinatie wordt aangeraden tijdens elke zwangerschap. Ook partners, (groot)ouders, … beschermen zich best met een prikje, maar voor hen moet dit niet bij elke zwangerschap.
  • Wie regelmatig in contact komt met ouderen en personen met verlaagde weerstand, bijvoorbeeld wie grootouders bezoekt of een studentenjob heeft in een woonzorgcentrum, laat zich best vaccineren tegen de ziekten die ouderen zelf niet gehad hebben. Denk aan kinkhoest, hepatitis A, hepatitis B, …

Sommige jobs brengen meer risico op infectie met zich mee dan anderen:

  • Kinderverzorgsters, kleuterleidsters, babysits en zorgpersoneel werkzaam bij baby’s en kindjes laten zich het best vaccineren tegen kinkhoest en zo nodig ook tegen mazelen, ter bescherming van jonge kinderen die nog geen eigen immuniteit opgebouwd hebben.
  • Straatwerkers, afvalophalers, … laten zich best vaccineren tegen tetanus omdat ze in een vuile omgeving werken.
  • Zorgpersoneel werkzaam bij ouderen, mensen met een verzwakte immuniteit, … halen best een griepprik.
  • Chef-koks, keukenhulpen of al wie voeding manipuleert of bereidt in bv. een beenhouwerij, bakkerij of broodjeszaak, … : laten zich best vaccineren tegen hepatitis A. Zo voorkomen ze dat ze de ziekte zouden doorgeven via het voedsel.

Bij twijfel of een vaccin nodig is, contacteer je je huisarts. Zelf nakijken welke vaccins je al gekregen hebt, kan met de Patient HealthViewer, voor zover je vaccins al geregistreerd zijn. De Patient HealthViewer is een software ontwikkeld door de ziekenfondsen waarmee elke burger de gegevens kan bekijken die over hem zijn bewaard in Vitalink, het gegevensdelingsplatform van de Vlaamse overheid.

Lancering nieuwe website

De vaccinatieweek betekent meteen ook de start van de nieuwe website laatjevaccineren.be. Deze nieuwe website verzamelt alle informatie over vaccinatie: wanneer laat je je tegen wat vaccineren, hoe werken vaccins, wat zijn de voordelen, zijn er bijwerkingen, enz.