Nieuws

 • 11 september 2019

Bewoners woonzorgcentra minder gefixeerd. Ook meer aandacht voor vroeftijdige zorgplanning.

Vlaamse woonzorgcentra volgen al verschillende jaren de kwaliteit van hun zorgverlening op via indicatoren. Enkele opvallende resultaten over de voorbije jaren zijn dat er beduidend minder bewoners worden gefixeerd en er meer bewoners zijn met een plan voor zorg rond het levenseinde, ofwel vroegtijdige zorgplanning. Ook is er een lichte stijging in het aantal gemelde valincidenten.
 • 10 september 2019

Werelddag Suïcidepreventie - Lancering websites voor holebi’s en transgender personen

Vandaag is het Werelddag Suïcidepreventie. Op verschillende plaatsen in België deelt 1813 kaartjes en pins uit om aandacht te vragen voor de preventie van zelfdoding.
Je kan ze niet tegen alles beschermen. Maar wel tegen het HPV-virus
 • 2 september 2019

Vanaf september ook jongens ingeënt tegen HPV

Zorg en Gezondheid lanceert een nieuwe campagne om ouders te overtuigen hun tieners te laten inenten tegen het humaan papillomavirus (HPV).
 • 23 augustus 2019

Zorg en gezondheid start opnieuw de waarschuwingsfase op

Vanaf 24 augustus wordt opnieuw een periode van warm weer voorspeld. Deze warmteperiode zal volgens de voorspellingen minder extreem zijn dan de vorige warmteperiode in juli. De risico’s op ernstige gezondheidsproblemen, zeker bij kwetsbare groepen, blijven echter bestaan.
 • 10 september 2019

Salmonella-uitbraak in hotelschool in Brugge

Afgelopen vrijdag en in de loop van het weekend zijn een 150-tal leerlingen en leerkrachten van hotel- en toerismeschool Spermalie in Brugge ziek geworden. Bij verschillende zieken is al met zekerheid vastgesteld dat zij besmet zijn geraakt met Salmonella.
banner campagne over screenen
 • 2 september 2019

Vlaamse overheid start sensibiliseringscampagne

Steeds meer bedrijven en organisaties in Vlaanderen bieden screeningsonderzoeken aan om bepaalde gezondheidsrisico’s of ziekten, zoals een te hoge cholesterol of bepaalde vormen van kanker, op te sporen nog voor er klachten zijn. Zo’n screening lijkt een goed idee, want tijdig opsporen van risico's of ziekten kan doorgaans erger voorkomen en de kans op genezing verhogen. Maar niet elk screeningsonderzoek is per definitie zinvol of kwalitatief. Screenen heeft voordelen, maar meestal ook nadelen. Onder het motto Screenen? Wij nemen gezondheid serieus! start de Vlaamse overheid vanaf 2 september een sensibiliseringscampagne rond screenings en zelftesten
 • 25 juli 2019

Update ziekenhuisbrede kwaliteitsindicatoren

Op de website Zorgkwaliteit.be staat een update online van de ziekenhuisbrede kwaliteitsindicatoren voor ziekenhuizen. Het gaat over resultaten tot en met 2018 over handhygiëne, geneesmiddelenvoorschriften, veilig heelkunde en patiëntenidentificatie. Er is een positieve evolutie in de resultaten op de vier indicatoren doorheen de jaren. Op bepaalde vlakken is er nog verbeterpotentieel.
 • 3 september 2019

Vacature voltijds preventiemedewerker gezondheidsbevordering ter preventie van zware metalenblootstelling bij Logo Antwerpen vzw

Logo Antwerpen is op zoek naar een preventiemedewerker gezondheidsbevordering ter preventie van zware metalenblootstelling. Het gaat om een voltijdse functie van bepaalde duur,3 jaar, met occasioneel avond- of weekendwerk.
Prioritaire zones in Vlaanderen
 • 26 augustus 2019

Aantal huisartsarme gemeentes blijft toenemen

Huisartsen die zich in een prioritaire of huisartsarme gemeente vestigen, kunnen daarvoor een aanmoedigingspremie van 20.000 euro krijgen. Voor de meest recente periode van juni 2019 tot eind 2020 telt Vlaanderen 227 dergelijke gemeentes. Vorig jaar stabiliseerde dat aantal nog op 195.
 • 24 juli 2019

Neonatale screening op SMA - waarom niet in Vlaanderen?

De voorbije dagen verscheen in de media dat Zorg en Gezondheid in Vlaanderen geen screening bij pasgeboren baby’s wil organiseren voor de zeldzame spierziekte SMA, terwijl dat in Wallonië wel gebeurt. We verduidelijken deze berichtgeving.
Woordvoerder Zorg en Gezondheid