Nieuws

  • 25 november 2020

De inzet van sneltesten in de nationale teststrategie

De Task Force Testing verduidelijkt de strategie over hoe de verschillende soorten testen, PVR-testen en sneltesten, worden ingezet. De PCR-test blijft de gouden standaard. De sneltest en zullen in eerste plaats ingezet worden bij mensen met symptomen en bij bepaalde uitbraken.
  • 24 november 2020

Sociaal akkoord zorg- en welzijnssector met maatregelen vanaf 1 januari 2021

De Vlaamse regering heeft samen met de sociale partners een kaderakkoord (VIA 6 voor de periode 2021-2025) bereikt dat de Vlaamse zorgsector meer kracht geeft. Voor het totale pakket aan maatregelen is door de Vlaamse Regering met onmiddellijke ingang vanaf 1 januari 2021 een budget van 577 miljoen euro vrijgemaakt voor koopkracht, kwaliteitsmaatregelen en extra personeel. Vlaams minister Beke maakte dit vandaag bekend met onderstaand persbericht. 
  • 20 november 2020

Vlaamse woonzorgcentra krijgen elk 50 sneltesten

De komende maand zullen alle woonzorgcentra in Vlaanderen 50 sneltesten ontvangen van de Vlaamse overheid. Met die sneltesten kunnen ze bewoners met symptomen meteen testen en bij een positief resultaat meteen isoleren. Woonzorgcentra die een bredere testronde organiseren om een mogelijke uitbraak in kaart te brengen, zullen vanaf december ook sneltesten kunnen krijgen als deel van een pilootstudie om de betrouwbaarheid van de sneltesten te evalueren. In deze fase zal een woonzorgcentrum elk sneltestresultaat wel nog moeten dubbelchecken met een PCR-test.
  • 16 november 2020

COVID 19-vaccinatie mikt op minstens 8 miljoen Belgen

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid heeft een aantal beslissingen genomen voor de vaccinatie tegen COVID-19.
flowchart testen isolatie en quarantaine
  • 21 november 2020

Mensen zonder symptomen opnieuw testen op COVID-19 na contact met een besmet persoon

Vanaf 23 november 2020 moeten hoogrisicocontacten van besmette personen opnieuw getest worden met een PCR-test. De test gebeurt op 7de dag na het laatste contact met de besmette persoon. Het hoogrisicocontact blijft thuis in quarantaine tot de uitslag van die test. Is de testuitslag negatief, dan stopt de quarantaine. Bij een positieve test gaat de persoon nog eens minstens 7 dagen in isolatie. 
  • 19 november 2020

Voortaan kan iedereen zijn COVID-19 test zelf koppelen met de app

Gebruikers van de app Coronalert kunnen vanaf nu zelf hun testresultaat ingeven in hun app, om zo anoniem een verwittiging te sturen aan andere app-gebruikers die nauw contact met hen hadden.
  • 13 november 2020

Gratis pneumokokkenvaccin voor bewoners van woonzorgcentra

Minister Beke heeft enige tijd geleden aangekondigd dat hij pneumokokkenvaccins ter beschikking wilde stellen voor vaccinatie van de bewoners van de woonzorgcentra. De opdracht is toegewezen en vanaf vandaag kunnen de woonzorgcentra een beperkt aantal vaccins bestellen via Vaccinnet.
  • 20 november 2020

Contactonderzoek in cijfers

Cijfers over het bereik van contactonderzoek in Vlaanderen vindt hier u vanaf nu elke vrijdag
  • 18 november 2020

Word buddy op FredenFrieda.be

Via het platform FredenFrieda.be worden mensen die te kampen hebben met eenzaamheid en buddies met elkaar in contact gebracht. De Vlaamse overheid zoekt daarom buddies die het verschil willen maken door een kaartje te sturen, te (video)bellen of op bezoek te gaan bij iemand uit hun buurt.
  • 10 november 2020

Vlaamse controletoren breidt uit met Brussel

Begin augustus lanceerde Zorg en Gezondheid een Vlaamse controletoren in zijn online ZorgAtlas, die per gemeente toont waar patiënten met COVID 19 zich bevinden tot op het niveau van de statistische sector. Vanaf vandaag zijn ook de Brusselse gemeentes opgenomen in deze controletoren. De Brusselse lokale besturen en gezondheidsdiensten krijgen zo een meer gedetailleerd zicht op waar besmette personen zich bevinden in Brussel.
Woordvoerder Zorg en Gezondheid