Nieuwe campagne “Bescherm Yvette, hou griep uit je team” stimuleert griepvaccinatie bij zorgverleners

  • 16 oktober 2017

Met de winter in aantocht staat ook het griepseizoen weer voor de deur. Net zoals vorig jaar focust de griepvaccinatiecampagne zich op zorgverleners en personeelsleden in de zorgsector: zij lopen niet alleen een groot risico om zelf griep te krijgen, maar ook om patiënten of bewoners te besmetten. Daarom is het belangrijk dat zorgverleners zich laten vaccineren en griep uit hun team houden. Want zij werken met risicopersonen die een grotere kans hebben op griepcomplicaties. Zoals Yvette, het nieuwe boegbeeld van de campagne.

Hou griep uit je team in 9 stappen

Onderzoek heeft uitgewezen dat vaccinatie bij gezondheidswerkers de beste preventieve maatregel is om ziekte en sterfte door griep te verminderen bij de risicogroepen (ouderen, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren). Griepuitbraken in zorginstellingen worden vaak veroorzaakt door overdracht van het griepvirus van de gezondheidswerker naar de patiënt of bewoner. Daarom ontwikkelden Zorg en Gezondheid en het Leuvens Universitair Vaccinologie Centrum (LUVAC) een praktische handleiding om de vaccinatiegraad in zorginstellingen te verhogen. 9 stappen helpen zorginstellingen een succesvolle griepvaccinatiecampagne te voeren. De sleutelfactoren daarbij zijn een goede bereikbaarheid van het vaccin, educatie van het personeel, betrokkenheid van de leidinggevenden, een goede interne communicatie in de organisatie en een kleine beloning om medewerkers te stimuleren.

Dr. Geert Top, vaccinatie-expert van Zorg en Gezondheid: “Onze gezondheidsdoelstelling vaccinatie is om tegen 2020 80% van het gezondheidspersoneel te vaccineren tegen seizoensgriep. Nu laat ongeveer 1 op de 2 zich vaccineren. Met de praktische handleiding en ondersteunende materialen willen we organisaties de tools aanreiken om dat aantal op te krikken.”

Bescherm Yvette

Op www.hougriepuitjeteam.be kunnen ziekenhuizen, woonzorgcentra en andere zorgorganisaties een gratis motivatiepakket bestellen. Dat bestaat uit een folder die de misverstanden rond griep ontkracht en stickers, tafelstaanders en personaliseerbare affiches om hun antigriepengagement zichtbaar te maken in heel de organisatie. Centraal staat Yvette, omringd door de goede zorgen van verschillende zorgverleners zoals verpleegkundigen, artsen maar ook administratief personeel en schoonmaakmedewerkers. Het beeld illustreert dat gevaccineerde gezondheidswerkers bijdragen aan de bescherming van de patiënt. Dat is het principe van ringvaccinatie: hoe meer collega’s en personeelsleden zich laten inenten, hoe kleiner het risico dat de patiënt of bewoner besmet geraakt. Alleen een voldoende groepsvaccinatie heeft dus de beoogde impact.

Geef griep geen kans: laat je vaccineren in oktober/november

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Griepvirussen veranderen jaarlijks en ieder jaar opnieuw heb je kans om besmet te worden. Om te verhinderen dat je het griepvirus ook aan je omgeving doorgeeft, is het belangrijk om elk jaar een griepprik te laten zetten. Het griepvaccin wordt jaarlijks aangepast om zo goed mogelijk afgestemd te zijn op de virussen die er dat jaar circuleren. Dat geldt niet alleen voor zorgverleners, maar ook voor 65-plussers, zwangere vrouwen of mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren. De beste periode om je te laten vaccineren is vanaf nu tot en met eind november.”

Meer info