Monitoring COVID-19 situatie in woonzorgcentra door gemeenten en provincies

  • 9 april 2020

Woonzorgcentra en centra voor kortverblijf type 1 bezorgen sinds 18 maart 2020 dagelijks een aantal COVID-19 gerelateerde gegevens over hun bewoners en zorgpersoneel aan Zorg en Gezondheid. Doel is een eventuele uitbraak van COVID-19 te kunnen monitoren en de woonzorgcentra in dat geval snel te kunnen helpen en adviseren. Zorg en Gezondheid ontwikkelde ondertussen een dashboard binnen haar ZorgAtlas waarop nu ook lokale besturen de cijfergegevens van dichtbij kunnen opvolgen. Deze monitoring en communicatie maken deel uit van het bredere 10-puntenplan van de Vlaamse regering. De komende dagen en weken worden nog heel wat maatregelen uitgerold om woonzorgcentra te ondersteunen in hun strijd tegen COVID-19.

Burgemeesters, gouverneurs en provinciale noodambtenaren hebben sinds 10 april toegang tot het dashboard van Zorg en Gezondheid. Daarop kunnen ze de COVID-19 situatie in de woonzorgcentra binnen hun gemeente of provincie nauwkeurig opvolgen. De cijfers omvatten het aantal (mogelijk) besmette bewoners, hospitalisaties en sterfgevallen door (mogelijk) COVID-19, alsook de afwezigheid van personeel. We benadrukken dat het hierbij gaat om cijfers van zowel bevestigde als vermoedelijke besmettingen en overlijdens door besmetting.

De gegevens zijn vertrouwelijk en worden door de lokale besturen enkel gebruik ter opvolging van de COVID-19 epidemie. Burgemeesters, gouverneurs en provinciale noodambtenaren ontvingen hierover een mail van Zorg en Gezondheid met een link naar het dashboard en persoonlijke accountgegevens om in te loggen.