Minister Vandeurzen opent eerste Escape Room om zorgberoepen te promoten

  • 12 maart 2018

In 35 middelbare scholen in Vlaanderen wordt de komende weken een escape room geïnstalleerd. Laatstejaarsleerlingen in de middelbare scholen kunnen zo ontdekken hoe straf een job in de zorgsector is. De leerlingen moeten eruit ontsnappen door samen te werken en puzzels op te lossen. Spelenderwijs maken ze kennis met de vele facetten van werken in de zorg. Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin opende vandaag de eerste escape room in het Sint-Eduardusinstituut in Merksem.

Minister Jo Vandeurzen: “De escape rooms zijn een onderdeel van onze ‘Ik ga ervoor’-campagne waarmee we al een aantal jaar promotie voeren voor werken in de zorg. De komende jaren hebben we nog veel nieuwe en getalenteerde krachten nodig in die sector. We richten ons vooral tot de verpleegkundigen in spe, want onze ouder wordende bevolking heeft steeds meer vraag naar zorg en gemotiveerde verpleegkundigen kunnen die zorgvraag invullen. Met onze escape room zeggen we aan jongeren die voor hun studiekeuze staan: werken in de zorg is uitdagend en biedt veel carrièremogelijkheden.”

Vlaams zorgambassadeur Lon Holtzer: “Met onze campagne leggen we dit jaar de nadruk op verpleegkunde. Verpleegkunde staat voor grote uitdagingen: de gezondheidszorg evolueert razendsnel en als verpleegkundige werk je op het speerpunt van de medische wetenschap en de technologische evolutie in de gezondheidszorg. Denken we maar aan de opvolging van patiënten met hartfalen op afstand, de zorg voor nierdialysepatiënten in de thuissituatie, begeleiding van psychisch kwetsbare mensen en de snelle ontwikkelingen in de verpleegkundige zorg voor patiënten met zeldzame longaandoeningen. Als verpleegkundige sta je continu in nauw contact met de patiënten. Je beleeft elke dag iets strafs, en maakt vaak opnieuw het verschil voor mensen. Niet velen weten dat verpleegkundigen vaak de levensreddende keuze in een team maken: dat laten we voelen in onze escape room! ”

Maak elke dag iets strafs mee

De escape room hield haar avant-première vandaag voor de 97 zesdejaars van het Sint-Eduardusinstituut in Merksem. Daarna reist ze naar 34 andere middelbare scholen, verspreid over alle provincies en alle onderwijsvormen (TSO, ASO, BSO). Meer dan 4.000 leerlingen zullen zo geprikkeld worden om te kiezen voor een job in de zorg. Na elke escape room kunnen zij in gesprek gaan met een ambassadeur uit de zorgsector. Wie nu al wil proeven van een job in de zorgsector, kan dat via de campagnewebsite www.ikgaervoor.be. Daar kan je je inschrijven voor een inleefmoment in een van de meer dan 200 deelnemende zorgvoorzieningen in verschillende sectoren.

Minister Hilde Crevits: “Tegen 2021 komen er in de zorgsector 32.000 jobs bij. Om die allemaal ingevuld te krijgen gaan we op een spannende en educatieve manier de brede waaier aan mogelijkheden in de zorgsector in de kijker zetten. Met 35 escape rooms in scholen willen we de studiemogelijkheden en het werken in de zorgsector op een toegankelijke en jeugdige manier aan de leerlingen voorstellen. Ze worden tijdens een spel opgesloten in een kamer en kunnen zichzelf bevrijden door binnen een bepaalde tijd een aantal opdrachten correct uit te voeren. Opdrachten die aansluiten bij de uitdagingen in de verschillende zorgsectoren zoals kinderopvang, thuisverpleegkunde of gehandicaptenzorg.”

De eerste escape room is meteen ook de start van de nieuwe editie van de campagne ‘Ik ga ervoor’. Met de slogan “Maak elke dag iets strafs mee” wil de campagne dit jaar vooral mensen motiveren om voor verpleegkunde te kiezen. Naast de escape rooms zal de campagne daarvoor ook getuigenissen uit de zorgsector en van BV’s verzamelen, die vertellen welke uitdagingen, veelzijdigheid en carrièremogelijkheden de job van verpleegkundige biedt. De campagne zal ook via folders, affiches, sociale media en een radiospot de zorgjobs promoten.

Lon Holtzer: “Ik overdrijf niet: of je nu in een operatiezaal staat, bij mensen aan huis komt, in de ouderenzorg werkt, je specialiseert in geestelijke gezondheidszorg, elke dag staat een verpleegkundige voor verrassingen. Je maakt crisismomenten en aangrijpende gebeurtenissen mee, maar je houdt er ook prachtige situaties en heel dankbare contacten aan over. Je bent tegelijk manager, technicus, coach, onderzoeker, denker én doener. En je carrière kan alle kanten uit. Ik ben zelf gestart als verpleegkundige, en ben – na een heel boeiend parcours – zorgambassadeur geworden. Ik heb er nog geen moment spijt gehad dat ik als verpleegkundige aan mijn carrière ben begonnen.”