Kind en Gezin start vanaf 1 april opnieuw met vaccineren

  • 31 maart 2020

Vanaf woensdag 1 april start Kind en Gezin opnieuw met vaccineren. Kinderen en ouders zullen op een veilige manier ontvangen worden in de consultatiebureaus. De tijdelijke opschorting van de fysieke dienstverlening gaf ruimte om de organisatie en werkwijze in de consultatiebureaus aan te passen aan de verstrengde maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19.

Kind en Gezin staat vanaf woensdag 1 april opnieuw paraat om kinderen en ouders op een veilige manier te ontvangen in de consultatiebureaus. Met een minimale dienstverlening, want de eerste focus zal liggen op vaccinaties. Daarnaast is het ook belangrijk om te kunnen starten met de opvolging van zoveel mogelijk pasgeboren baby's.

Kind en Gezin schortte sinds 19 maart alle consultaties van de fysieke dienstverlening op. Dat gaf ruimte om zich goed voor te bereiden en te herorganiseren.

Er wordt absoluut rekening gehouden met verstrengde maatregelen om de verspreiding van het COVID-19 te verhinderen. Kind en Gezin zorgt voor al het nodige veiligheidsmateriaal en neemt extra maatregelen rond hygiëne en afstand.

Naast die minimale fysieke dienstverlening wordt ook alles op alles gezet om via telefoon en chat alle andere ouders te ondersteunen.

Nele Wouters, woordvoerder Kind en Gezin:

"We zijn blij dat we vanaf 1 april opnieuw kunnen vaccineren. Naast de vaccinaties zorgen we ook voor een consult voor de pasgeborenen op het consultatiebureau. We zetten nu alles op alles om zo snel mogelijk alle ouders te contacteren voor een nieuwe afspraak. Kind en Gezin blijft ook maximaal bereikbaar via telefoon om alle andere vragen en bezorgdheden te capteren.”

Ambitie

Tegen eind april zullen alle kinderen die in maart en april gepland stonden hun vaccins gekregen hebben en zullen alle pasgeborenen opgevolgd worden. Dat zal lukken dankzij de inzet van alle lokale teams van Kind en Gezin, de consultatiebureau-artsen en de organiserende besturen. 

De andere fysieke consulten worden tijdelijk nog vervangen door niet-fysieke dienstverlening en opvolging.

Mondmaskers

Kind en Gezin volgt de richtlijnen van Sciensano en het Agentschap Zorg en Gezondheid. Kinderen en ouders met symptomen worden niet binnengelaten in het consultatiebureau. Ook medewerkers met symptomen komen niet werken.

Sciensano en Zorg en Gezondheid bevestigen dat mondmaskers in principe niet aangewezen zijn bij Kind en Gezin, omwille van de preventieve werking. Toch is het dragen van een mondmasker de nieuwe norm geworden. Zowel medewerkers als ouders voelen zich veiliger bij het dragen van een mondmasker. Kind en Gezin heeft daarom samen met experten Marc Van Ranst, Pierre Van Damme en Zorg en Gezondheid geconcludeerd dat alle verpleegkundigen artsen in het consultatiebureau mondmaskers dragen.

Kind en Gezin wil zo maximaal tegemoetkomen aan de veiligheidsnormen én de behoefte aan een veilig gevoel. Het is immers cruciaal dat zoveel mogelijk ouders met vertrouwen naar de consultatiebureaus kunnen komen.

Dr. Roel Van Giel, voorzitter Domus Medica: 

“De verenigingen van kinderartsen en huisartsen zijn verheugd dat Kind en Gezin de vaccinaties opnieuw opstart. Ze zijn in overleg met Kind en Gezin om te bekijken waar de huisartsen en kinderartsen een helpende hand kunnen toesteken om de vaccinaties vlot te laten verlopen in deze uitzonderlijke tijden.”