Inspirerende voorbeelden actieweek 2020

Hoe met een woonmeter aan de slag gaan?

VOCHTPROBLEMEN AANPAKKEN IS MÉÉR DAN INFORMATIE GEVEN

15% van de Vlaamse woningen kampt met vocht- en schimmelproblemen. De oorzaken zijn veelzijdig en vaak een combinatie van factoren: slechte isolatie, kapotte dakgoot, hoge energiefacturen die mensen aanzetten om verluchtingsgaten dicht te plakken … Vocht laat soms zichtbare sporen op muren na, maar ook op de gezondheid van de bewoners. Mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties worden vaker getroffen door dit sluipende gif. Individuele begeleiding samen met sensibiliserende middelen zoals een vocht- en temperatuurmeter, kunnen het tij keren.

Energieproject Papillon

ENERGIEPROJECT DAT OOK BINNENLUCHT GEZONDER MAAKT: PAPILLON

Werken aan energiebesparing én tegelijk aan een gezond binnenmilieu … Kan dat? Want als je vaak het raam openzet, ontsnapt de warmte. In moderne huizen kunnen energiezuinige verluchtings- en ventilatiesystemen dat verhelpen. Maar in woningen van slechte kwaliteit is het verhaal anders. Net daar wonen dikwijls kwetsbare mensen die met weinig moeten rondkomen.

conformiteitsattest

EEN CONFORMITEITSATTEST BETEKENT KWALITEITSGARANTIE VOOR HUURDER EN GEMOEDSRUST VOOR VERHUURDER. MAAK DAT VERPLICHT.

De Poort vzw uit Kortrijk helpt de meest kwetsbaren onder ons aan een gezonde, menswaardige woning. Als sociaal verhuurkantoor heeft deze organisatie – in tegenstelling tot sociale huisvestingsmaatschappijen – overwegend private huurwoningen in haar patrimonium. Die verhuurt ze tegen een betaalbare prijs, aan mensen die anders op de privémarkt geen thuis vinden. Directeur Thomas Raes vertelt hoe dit allemaal werkt en waarom conformiteitsattesten zo cruciaal zijn in dit verhaal. Hij pleit ervoor dat alle steden en gemeenten dit attest verplicht maken.

samenwerken op lokaal niveau

SAMENWERKEN OP LOKAAL NIVEAU: WARMER WONEN TOONT DE VELE VOORDELEN

Samen sta je sterker én ga je verder. Dat bewijst Warmer Wonen dubbel en dik. Met dit project werkt regio Zuid-West-Vlaanderen aan de kwaliteit en energiezuinigheid van haar woningen. Warmer Wonen brengt verschillende organisaties samen die zo hun krachten, middelen, kennis en netwerken bundelen. Voordelen van zo’n samenwerking? Een groter bereik, aanzienlijke schaalvergroting en een sterkere dienstverlening. De ambitie van Warmer Wonen? De energetische renovaties in de regio versnellen, met specifieke aandacht voor maatschappelijk kwetsbare groepen en hun gezondheid.

Lees meer
Domus Mundi

(VER)BOUWEN AAN DE TOEKOMST: DOMUS MUNDI

Vandaag telt de Vlaamse woonmarkt véél woningen die kwalitatief ondermaats zijn. En het zijn meestal kwetsbare mensen die uit noodzaak hun intrek nemen in deze woningen. Organisaties zoals Domus Mundi willen specifiek die huizen leefbaarder en gezonder maken. Hiervoor vullen ze hun eigen bouwtechnische expertise aan met een unieke vorm van samenwerken. Een inspirerend interview.