Hoe scoren bewoners van woonzorgcentra de kwaliteit van hun leven?

Hoe ervaren bewoners zelf de kwaliteit van hun leven in het woonzorgcentrum? Het onafhankelijke onderzoeksbureau Dimarso gaat via een enquête na wat de bewoners zelf vinden over de zorg- en dienstverlening in de erkende Vlaamse woonzorgcentra. U vindt hier de resultaten van die bevraging.

Resultaten voor de hele sector

In deze rapporten vindt u de resultaten op groepsniveau van interviews met bewoners zonder cognitieve problemen. De interviews vonden plaats van 2014 tot 2016. Elk jaar kwam ongeveer 1/3e van de woonzorgcentra aan bod. Per jaar is er een rapport dat de resultaten op groepsniveau (gemiddeldes etc.) toont voor de woonzorgcentra die dat jaar onderzocht werden. Er zijn te weinig resultaten van bewoners met cognitieve problemen, om hierover resultaten op groepsniveau te berekenen.

pdf bestandResultaten van de bevraging in WZC over de kwaliteit van leven - sectorrapport 2016 (1.11 MB)

Om deze resultaten te interpreteren, hebben we ze voorgelegd aan een expertenpanel met specialisten uit de academische wereld. Zij hebben hun conclusies en aanbevelingen gegeven in dit pdf bestandVerslag van het expertenpanel over de onderzoeksresultaten kwaliteit van leven (365 kB)

pdf bestandResultaten van de bevraging in WZC over de kwaliteit van leven - sectorrapport 2015 (586 kB)

pdf bestandResultaten van de bevraging in WZC over de kwaliteit van leven - sectorrapport 2014 (332 kB)

 

Resultaten per woonzorgcentrum

Per provincie vindt u hier voor elk woonzorgcentrum een rapport met de kwaliteit van leven van bewoners zonder cognitieve problemen. De rapporten met de kwaliteit van leven van bewoners met cognitieve problemen (op basis van een bevraging van familieleden/contactpersonen) kunnen we niet weergeven omdat er onvoldoende respons was om statistisch betrouwbare resultaten te genereren (in het vervolgtraject van het VIP WZC onderzoekt LUCAS KU Leuven verder naar een methode om deze doelgroep beter te kunnen bereiken).

 

 

Enquête over kwaliteit van leven in woonzorgcentra

Hoe ervaren bewoners zelf de kwaliteit van hun leven in het woonzorgcentrum? Het onafhankelijke onderzoeksbureau Dimarso gaat via een enquête na wat de bewoners zelf vinden over de zorg- en dienstverlening in de erkende Vlaamse woonzorgcentra. De enquête duurt drie jaar. Elk jaar komt één derde van de woonzorgcentra aan de beurt.