Hitte en ozon

Wat is hitte en ozon?

Hitte is een belangrijke opwarming van de lucht of een verspreiding van een hete luchtlaag over een bepaald gebied en dit gedurende enkele dagen of weken. Ozon is een gas dat op warme dagen in de onderste luchtlagen gevormd wordt uit de aanwezige luchtverontreiniging. Beide kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken.

Warmte kan leiden tot klachten van vermoeidheid, duizeligheid of hoofdpijn. Door uitdroging kunnen krampen, misselijkheid, uitputting en zelfs bewusteloosheid optreden. De beste remedie daartegen? Zoek verkoeling op en drink veel. Contacteer in ernstige gevallen een arts.

Risicofactoren en risicogroepen

Bepaalde factoren kunnen ertoe leiden dat mensen gevoeliger zijn aan hitte en/of ozon, of dat de symptomen versterkt worden. Vooral jonge kinderen, ouderen, chronisch zieken, sociaal geïsoleerde mensen en personen die zware inspanningen leveren of deelnemen aan culturele evenementen zijn kwetsbaar.

thermometer
Hitte- en ozonplan

Het (nationale) hitte- en ozonplan bepaalt wanneer de bevolking op de hoogte moet gebracht worden van verhoogde gezondheidsrisico’s ten gevolge van hitte en ozon en zorgt ervoor dat de overheid paraat staat om in te grijpen om oversterfte te voorkomen.

Interessante website