Hier dragen we goede hygiëne op handen

Infosessies campagne handhygiëne

Zorg en Gezondheid organiseert in de loop van oktober-november een reeks infosessies bij de campagne handhygiëne. Schrijf u nu in!

Header website campagne handhygiëne

Werk je in de zorgsector? Dan is goede handhygiëne van essentieel belang. Handen vormen namelijk de belangrijkste overdrachtsweg van micro-organismen. Handhygiëne is de meest doeltreffende maatregel ter preventie van zorginfecties en de verspreiding van (multiresistente) micro-organismen (onder andere bacteriën, virussen en schimmels). Met goede handhygiëne voorkom je enerzijds besmetting van de bewoner en van jezelf, anderzijds voorkom je ook besmetting van de omgeving.

E-learning tool handhygiëneDankzij de e-learning tool ontdek je als zorgverstrekker in een woonzorgcentrum waarom handhygiëne zo belangrijk is en hoe je ze correct toepast. De tool omvat zowel een theoretisch als praktisch gedeelte! Test je handhygiënekennis door 20 situaties te lezen, de bijhorende illustraties te bekijken en de vragen te beantwoorden. Hoe goed scoor jij op handhygiëne tijdens de zorgverlening in een woonzorgcentrum?

Instructiefilmpjes

Wil je weten hoe je correct je handschoenen uittrekt? Hoe je je handen op de goede manier ontsmet? Of hoe je je handen correct wast in 40 à 60 seconden? Onze drie instructiefilmpjes tonen het je in enkele eenvoudige stappen. Handig voor jou, maar ook voor je collega’s. Aarzel niet om ze ook met hen te delen.

 

Cover instructiefilmpje - Handen wassen met vloeibare zeep

Instructiefilmpje - Correct handen wassen met vloeibare zeep

 

Bekijk hoe je je handen in 40 à 60 seconden correct wast met vloeibare zeep.

Cover instructiefilmpje - Handen ontsmetten met handalcohol

Instructiefilmpje - Handen ontsmetten met handalcohol

 

Bekijk hoe je je handen in 20 à 30 seconden correct ontsmet met handalcohol.

Cover instructiefilmpje - Handenschoenen uittrekken

Instructiefilmpje - Correct handschoenen uittrekken
 

Bekijk hoe je handschoenen correct uittrekt.

Campagnematerialen

Verspreid de propere boodschap in de zorginstelling waar je werkzaam bent dankzij onze campagnematerialen. Affiches voor in de gang, een infofolder voor de bewoners en bezoekers, een tafelstaander op de toog of in de refter, of verwijderbare stickers voor op de spiegels bij de wastafels.

Draaiboek infectiebeleid in Vlaamse woonzorgcentra

In de loop van 2008-2009 werkten prof. dr. J. De Lepeleire (K.U.Leuven), dr. T. Van Houtte en dr. A. Beke (CRA regio Waasland) een draaiboek infectieziektebeleid verder uit op maat van de Vlaamse woonzorgcentra. Op vraag van Zorg en Gezondheid voerde prof. J. De Lepeleire nadien een wetenschappelijke fijnstelling door en gebeurde er een praktijktoetsing van het draaiboek door een aantal Vlaamse woonzorgcentra. De resultaten en conclusies uit deze praktijktoetsing van het draaiboek infectieziektebeleid voor de Vlaamse woonzorgcentra hebben geleid tot het bijsturen van het draaiboek.

Om een preventief infectieziektebeleid op een vlotte manier in uw woonzorgcentrum te kunnen ontwikkelen, stelt Zorg en Gezondheid het “Draaiboek infectiebeleid in de Vlaamse woonzorgcentra” (versie januari 2012) - met bijlagen - gratis te beschikking (draaiboek als PDF-bestand, de bijlagen als een gecomprimeerd ZIP-bestand). Sommige bijgevoegde documenten zijn Word-documenten om de integratie in de eigen werking van uw woonzorgcentrum te vergemakkelijken.

Download

 

 

Een vraag over de campagne of zorginfecties in het algemeen? Contacteer ons.