Geef een schouderklopje en bescherm elkaars huid

  • 2 mei 2019

Een schouderklopje krijgen als je verbrand bent, dat doet pijn. Geef elkaar deze zomer daarom een schouderklopje vóór het te laat is. Dat is de insteek van de nieuwe preventiecampagne van Stichting tegen Kanker waarbij je elkaar 3x op de schouders tikt om zo aan de 3 belangrijkste maatregelen voor een goede zonbescherming te herinneren. 

  • Klopje 1 staat voor "schaduw’" zoek voldoende de schaduw op.
  • Klopje 2 staat voor "shirt’" draag beschermende kledij.
  • Klopje 3 staat voor "smeren": smeer jezelf om de 2 uur in.

Schaduw, shirt en smeren: dat is hét ezelsbruggetje dat je moet onthouden deze zomer.

Als we naar het zuiden trekken om er de zon op te zoeken, voorzien we ons doorgaans van zonnecrème of speciale zwemkledij, een hoedje om onszelf te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de zon. Opvallend is dat we op dit vlak minder alert zijn als we uitstapjes in eigen land ondernemen, laat staan als we genieten van de zon in de eigen tuin.

Maar liefst 80% van de ondervraagden liep in 2017 een vorm van zonnebrand op en dit vooral in eigen land, zo blijkt uit een enquête van Stichting tegen Kanker door Ipsos. Daarom lanceert de Stichting tegen Kanker, in samenwerking met de Vlaamse overheid, een campagne die Belgen oproept om elkaar deze zomer een schouderklopje te geven: een eenvoudig gebaar waarmee je elkaar herinnert aan een goede zonbescherming.

Gedragsverandering

Met deze campagne wil de Stichting tegen Kanker, met steun van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, de drempel om iemand anders te wijzen op een betere zonbescherming verlagen.

“Kanker is in België één van de voornaamste doodsoorzaken. Het is dus uitermate belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om deze ziekte te vermijden. Specifiek met oog op voorkomen van huidkanker is het belangrijk dat we verstandig omgaan met de zon, en UV-stralen in het algemeen. Bij deze een herinnering aan iedereen tijdens de warme dagen: schaduw, shirt en smeren,” aldus Vlaams minister Vandeurzen.

Dr. Mathijs Goossens, woordvoerder van Stichting tegen Kanker, zegt het zo: “Een schouderklopje geven is een onschuldig en eenvoudig gebaar waarmee je vrienden en familie kan herinneren aan de belangrijkste maatregelen voor een optimale bescherming. Door je gedrag aan te passen, kan je het risico op huidkanker in grote mate beperken. Huidkanker neemt fors toe in België en meer dan 90% is te wijten aan overmatige blootstelling aan UV-stralen.” 

Letterlijk en figuurlijk

Naast een letterlijk schouderklopje, kan je ook een figuurlijk schouderklopje geven. Dit zijn alle kleine en grote initiatieven die een ander helpen beschermen tegen de zon. Zoals een ouder die extra petjes meeneemt voor andere kindjes op een daguitstap of een pretpark dat gratis zonnecrème uitdeelt.  

Meer info over de campagne en extra tips voor een goede zonbescherming vind je op de website www.kanker.be/schouderklopje. Neem ook een kijkje op www.warme dagen.be voor tips om gepast om te gaan met hitte en zon.