Eerstelijnszones in Vlaanderen

Momenteel is die eerste lijn in Vlaanderen erg gefragmenteerd en onvoldoende voorbereid om goede, geïntegreerde en, zo nodig, multidisciplinaire zorg te kunnen afleveren aan personen met een chronische zorgnood. De zesde staatshervorming heeft de gemeenschappen belangrijke extra bevoegdheden toegekend. De Vlaamse regering grijpt dit momentum aan om de eerstelijnszorg zowel op vlak van structuren als inhoud te reorganiseren.

Door deze hervorming willen we de eerste lijn in Vlaanderen versterken zodat zij, zoals ook de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt, de hoeksteen kan vormen van een toegankelijke, effectieve en kwalitatieve gezondheids- en welzijnszorg. De eerstelijnszone is één van de aspecten in de hervorming van de eerste lijn in Vlaanderen.

Begin juli 2017 werd een oproep voor de vorming van een eerstelijnszone verspreid naar het brede werkveld van de eerste lijn in Vlaanderen. Zorg en Gezondheid ontving 55 aanvragen voor een eerstelijnszone. Na evaluatie van de ontvankelijkheids- en motivatiecriteria werden 53 zones weerhouden:

 • 49 eerstelijnszones krijgen groen licht en kunnen, onder begeleiding van een transitiecoach, verder werken. Van deze 49 zones zijn er 12 die grenzen aan een zone waarover geen consensus bestaat, of een gemeente die nog niet ingedeeld is, en hierdoor mogelijks geïmpacteerd worden. Deze zones werden goedgekeurd onder voorbehoud.
 • 4 zones worden voorlopig on hold gezet omwille van het ontbreken van de consensus bij alle verplichte partners.

Provincie Limburg

De eerstelijnszones Maasland, Hasselt & Omgeving, Zuid-Oost Limburg, MidWestLim, Haspengouw, Genk-As-Zutendaal (GAZ) en West-Limburg worden goedgekeurd.

Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode fusioneren op 1/1/2019 tot Oudsbergen en moeten kiezen tussen Noord-Limburg of GAZ: hierover is geen consensus.

 • On hold: Noord-Limburg
 • Genk-As-Zutendaal (GAZ) wordt goedgekeurd onder voorbehoud van een oplossing voor Oudsbergen.
Eerstelijnszones Limburg

Provincie Antwerpen

De eerstelijnszones Klein-Brabant & Vaartland, Rupel, Antwerpen-Noord, Antwerpen-Centrum, Antwerpen-Oost, Antwerpen-Zuid, Zuid-Oost Rand Antwerpen (ZORA), Voorkempen en Noorderkempen worden goedgekeurd.

Borsbeek is niet ingedeeld

 • Antwerpen-Oost en Zuid-Oost Rand Antwerpen (ZORA) worden goedgekeurd onder voorbehoud van een oplossing voor Borsbeek.

Zandhoven wil aansluiten bij Voorkempen

 • Voorkempen wordt goedgekeurd mits akkoord van alle partners om Zandhoven erbij te nemen.

Een groot deel van de provincie Antwerpen is nog niet ingedeeld (gearceerde zone)

Eerstelijnszones Antwerpen

Provincie Oost-Vlaanderen

De eerstelijnszones Dender, Gent, Ninove/Geraardsbergen, Oost-Meetjesland, Panacea, Regio Aalst, Schelde en Leie, Vlaamse Ardennen, West-Meetjesland, Beveren-Kruibeke-Sint-Gillis-Waas-Stekene-Zwijndrecht, Sint-Niklaas-Temse-Waasmunster en Gent-Oost worden goedgekeurd.

 • Het voorstel Lokeren-Lochristi-Wachtebeke-Moerbeke wordt geweigerd wegens geen enkele engagementsverklaring.
 • Lokeren en Moerbeke zijn niet ingekleurd en te klein (47.416 inwoners) om een eerstelijnszone te vormen.
 • De zones Sint-Niklaas-Temse-Waasmunster en Beveren-Kruibeke-Sint-Gillis-Waas-Stekene-Zwijndrecht worden goedgekeurd onder voorbehoud van een oplossing voor Lokeren en Moerbeke.
Eerstelijnszones Oost-Vlaanderen

Provincie West-Vlaanderen

De eerstelijnszones Beernem-Oostkamp-Zedelgem-Jabbeke (BOZJ), Brugge, Houtland & Polder, Kortrijk-Kuurne-Harelbeke, Menen-Wevelgem-Wervik, Oostende-Bredene, Oostkust, Regio Ieper, Veurne, Regio Roeselare, Regio Tielt en Waregem-Anzegem-Avelgem-Zw-Spierle-Helkijn-Deerlijk-Wielsbeke worden goedgekeurd.

Diksmuide is niet ingekleurd

 • De zones regio Ieper en Veurne worden goedgekeurd onder voorbehoud van een oplossing voor Diksmuide.

Izegem-Ingelmunster-Lendelede

 • Het voorstel Izegem-Ingelmunster-Lendelede wordt geweigerd omwille van te klein inwonersaantal (44.150)
 • De zones regio Roeselare, regio Tielt en Kortrijk-Kuurne-Harelbeke worden goedgekeurd onder voorbehoud van een oplossing voor Izegem-Ingelmunster-Lendelede.
Eerstelijnszones West-Vlaanderen

Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest

De eerstelijnszones Leuven, Pajottenland, Regio Grimbergen, Tienen-Landen, Zennevallei, AMALO, Demerland, Leuven-Noord en Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden goedgekeurd.

De lokale besturen van Overijse, Tervuren en Bertem engageren zich niet.

 • De voorstellen voor eerstelijnszones Druivenstreek en Leuven-Zuid worden on hold gezet

Het lokaal bestuur van Kampenhout engageert zich niet voor eerstelijnszone Regio Vilvoorde

 • Het voorstel voor regio Vilvoorde wordt on hold gezet
 • Leuven-Noord wordt goedgekeurd onder voorbehoud van een oplossing voor Kampenhout.
Eerstelijnszones Vlaams-Brabant en Brussel