Contacteer ons
Zorg en Gezondheid
Eind 2016 heeft Zorg en Gezondheid een doelgroepenbevraging laten uitvoeren bij lokale overheden en een aantal studiebureaus. Het doel was om knelpunten en succesfactoren met betrekking tot de integratie van luchtverontreiniging en geluidshinder in lokale mobiliteitsplannen en lokale ruimtelijke-ordeningsplannen te bepalen. Daartoe is een enquête gebeurd, een studiedag georganiseerd om de lokale besturen te enthousiasmeren, twee focusgroepsgesprekken gevoerd en een twaalftal face-to-facegesprekken met lokale ambtenaren, schepenen en studiebureaus.
Gebrek aan kennis
De kennis over de verschillende beschikbare informatiebronnen en methodieken om de gezondheidseffecten van luchtverontreiniging en geluidshinder mee te nemen in het lokale mobiliteits- en ruimtelijkeordeningsbeleid is zeer laag, zeker bij de kleinere gemeenten. Geluidsbelastingskaarten worden soms ter hand genomen maar dit is geen algemene regel. Het gebrek aan kennis wil echter niet zeggen dat de milieuambtenaar of mobiliteitsambtenaar niet begaan is met luchtverontreiniging en geluidshinder. De overgrote meerderheid weet dat geluidshinder en luchtverontreiniging een impact hebben op de gezondheid van de burgers. Het is op dit ogenblik echter heel moeilijk om daar als lokale ambtenaar naar te handelen om deze redenen.
Gebrek aan impact
Weinig inzicht in de materie
Intentie
Vast gedrag
Uit dit onderzoek kwamen de volgende aanbevelingen naar boven voor de Vlaamse overheid:
In het onderzoek is ook gevraagd hoe de Vlaamse overheid zou kunnen helpen. Volgende verwachtingen/tips kwamen naar boven:
Zorg en Gezondheid neemt deze conclusies mee in haar verdere werking, maar ook in de werking van de departementen Omgeving (Ruimte Vlaanderen en departement Leefmilieu, Natuur en Energie) en Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid. Zij hebben deze opdracht mee opgevolgd vanuit de stuurgroep van deze studie. We zullen hiervoor nauw samenwerken met onder meer de Partnerorganisatie Milieugezondheidszorg, de medisch milieukundigen van de LOGO’s en de andere departementen binnen de Vlaamse overheid.