COVID-19: correct gebruik van beschermingsmateriaal

Richtlijnen over correct gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen
Mondmaskers: soorten en gebruik

Marc Van Ranst legt het verschil uit tussen de soorten mondmaskers en hoe je ze correct aan- en uitdoet.

Hoe draag je een stoffen mondmasker?

E-cursussen en webinars

ZWIEP: E-learning infectiepreventie

ZWIeP staat voor ‘Zorg en Welzijn: Infectiepreventie E-learning Platform. ZWIeP is een e-learning voor de professionele zorgverleners uit de zorg- en welzijnssector. 

ZWIeP is opgebouwd uit 5 modules die handelen over de overdrachtswegen van infectie, de algemene voorzorgsmaatregelen, persoonlijke beschermingsmiddelen, bijkomende voorzorgsmaatregelen en omgevingshygiëne. Gebruikers kunnen op een laagdrempelige en gebruiksvriendelijk manier hun kennis over infectiepreventie en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen testen en bijschaven. Ze kunnen dit doen op hun eigen tempo en op het moment dat het hen best past. De verschillende modules kunnen zowel op elkaar volgend doorlopen worden, als apart in volgorde van voorkeur.

Omgaan met COVID-patiënten

De beroepsfederatie voor zorgkundigen en HoWest bieden een e-cursus aan voor zorgkundigen over omgaan met COVID-patiënten:

Verpleegkundige handelingen

Palliatieve zorg bij COVID-patiënten

HoWest Verpleegkunde ontwikkelde, in samenspraak met de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen, het Netwerk Palliatieve Zorg Gent-Eeklo en het Netwerk Palliatieve Zorg De Mantel 2 e-courses rond palliatieve zorg: 

Persoonlijke beschermingsmaterialen in woonzorgcentra

Op 14 april gaven specialisten van Artsen zonder Grenzen en Zorg en Gezondheid in een 25-tal minuten uitleg over het gebruik van persoonlijke beschermingsmaterialen en hygiënemaatregelen. Daarna beantwoorden ze vragen van deelnemers.

Testen en cohorteren in woonzorgcentra

Op 22 april organiseerde Artsen Zonder Grenzen in samenwerking met Zorg en Gezondheid een webinar over het testen en cohorteren in woonzorgcentra. Een panel van experten beantwoordde aansluitend ook vragen van deelnemers.

Een veilige omgeving creëren in woonzorgcentra: reiniging en desinfectie

Aan- en uitkleden bij C+D isolatie