Coronalert werkt vanaf 6 januari samen met corona-apps van andere EU-landen

  • 6 januari 2021

De app Coroalert kan nu ook meldingen over besmette personen delen en ontvangen van de corona-apps van een aantal andere EU-landen, waaronder Duitsland, Spanje en Nederland.

Karine Moykens, voorzitster Interfederaal Comité Testing & Tracing: “Dit is zeer goed nieuws voor personen die in de grensgebieden wonen, werken of winkelen. Tot nu kon je enkel gegevens uitwisselen met personen die ook de Belgische app geïnstalleerd hebben. Vanaf 6 januari zullen er ook anonieme codes uitgewisseld worden bij een contact met iemand met bijvoorbeeld de Nederlandse of Duitse app, voor langer dan 15 minuten en korter dan 1,5m.”

Gegevens worden uitgewisseld via een Europese server waarop deze verschillende landen aangesloten zijn. Niet alle Europese landen zijn hierop aangesloten. Landen zoals Frankrijk hebben een andere software gebruikt om hun app te ontwikkelen en kunnen niet aansluiten.

Bijkomende relevante informatie:

  • Het gaat om de corona-apps van de landen Kroatië, Denemarken, Duitsland, Ierland, Italië, Letland, Nederland, Polen, Spanje en Cyprus.
  • De gebruikers van de app Coronalert moeten de laatste update installeren zodat deze nieuwe optie gebruikt kan worden.
  • Er kan maar 1 app geïnstalleerd worden, het land waar men getest zal worden. Iemand die in België woont en in Duitsland werkt, kan Coronalert downloaden. Ook de contacten in Duitsland zullen hem waarschuwen bij een positief resultaat.
  • Het is een belangrijk voordeel voor burgers die in de grensgebieden wonen/werken/winkelen.
  • Privacy blijft gewaarborgd bij deze Europese samenwerking

Ook personen in het buitenland verwittigen

Bij een positief testresultaat zal een gebruiker van de app Coronalert de mogelijkheid krijgen om per dag aan te duiden in welk land men was. Op die manier worden enkel voor die dagen sleutels met dat land uitgewisseld. Als een buitenlandse gebruiker besmet blijkt te zijn en dat via zijn app meldt, zal men via zijn eigen app, bijvoorbeeld Coronalert, verwittigd worden. Er zullen meer codes uitgewisseld worden. Daarom wordt aangeraden om enkel codes te downloaden via WIFI, zodat het dataverbruik wordt beperkt.

“Het blijft dus zeer belangrijk om niet enkel de app te installeren, maar ook bij een positief resultaat de contacten te verwittigen”, aldus Karine Moykens. “De app is intussen 2,3 miljoen keer gedownload. Sinds 30 september ontvingen 225.000 personen een resultaat in de app, daarvan waren er 30.000 positief. 55% daarvan verwittigden zijn of haar contacten.”