Corona: richtlijnen voor zorgprofessionals

Zorg en Gezondheid doet er alles aan om de maatregelen op deze pagina voortdurend bij te werken. Omdat de wijzigingen aan de richtlijnen elkaar in hoog tempo opvolgen, is het echter mogelijk dat de meest recente geldende richtlijnen van de federale overheid nog niet verwerkt zijn in de documenten op deze pagina . De maatregelen van de federale overheid primeren in dat geval op onze richtlijnen.  

Richtlijnen voor ziekenhuizen, huisartsen en andere (eerstelijns)zorgverleners

Als zorgverlener komt u wellicht in contact met mensen met griepachtige symptomen of mensen die vragen om zich te laten testen op het coronavirus. Voor de huisartsen en de ziekenhuizen is er een procedure opgesteld waarin staat bij welke personen ("gevallen") een test op corona overwogen moet worden. Sinds 12 maart testen we alleen nog wie in het ziekenhuis wordt opgenomen of bepaalde zorgverleners.

Richtlijnen voor zorgvoorzieningen met ouderen of kwetsbare mensen

Oudere mensen en mensen met onderliggende aandoeningen van hart, longen, nieren of met minder weerstand zijn een risicogroep voor het nieuwe coronavirus. Daarom gelden in de zorgvoorzieningen tijdelijk specifieke maatregelen. 

Nood aan een luisterend oor?

Monitoring

Om zicht te houden op de uitbraak van COVID-19 en om advies te kunnen verlenen over uitbraakbeheersing, vragen wij de woonzorgcentra, de centra voor kortverblijf, de centra voor herstelverblijf, de groepen van assistentiewoningen en de serviceflatgebouwen om ons dagelijks via het e-loket een aantal gegevens te bezorgen.

pdf bestandCOVID-19: Update registratie COVID-19-gegevens (12 mei 2020) (82 kB)

Financiële compensaties

Zie de meest recente brieven over financiering in de ouderenzorg.

Woonzorgcentra

Maatregelen voor het voorkomen van besmettingen en beheersen van een uitbraak

Draaiboek contactonderzoek woonzorgcentra
Draaiboek cohorteren