Corona: oproep voor een medische reserve

  • 16 maart 2020

Naar aanleiding van de verdere verspreiding van het coronavirus ontving Zorg en Gezondheid heel wat meldingen van artsen en verpleegkundigen die zich ter beschikking om de nodige ondersteuning te bieden in de strijd tegen het coronavirus COVID-19.

Woonzorgcentra, ziekenhuizen en huisartsenkringen die (nu of op termijn) extra medische ondersteuning kunnen gebruiken, kunnen rechtstreeks contact opnemen met de artsen en verpleegkundigen die zich opgegeven hebben. Zorg en Gezondheid komt niet tussenbeide wat betreft afspraken, vergoedingen van prestaties of verzekering van vrijwilligers.

Intussen hebben ziekenhuizen, huisartsenwachtposten en andere zorgaanbieders toegang gekregen tot de gegevens van de mensen die zich al opgaven voor de medische reserve. Zorg en Gezondheid blijft ook in constant contact met de sector over de coronacrisis. 

Als vrijwilliger melden

De Vlaamse overheid lanceerde ondertussen het platform Help de Helpers (www.helpdehelpers.be). Medische en niet-medische vrijwilligers kunnen zich daarop registreren om hun diensten zo aan te bieden aan zorginstellingen.

Vrijwilligers zoeken

Zorginstellingen die op zoek zijn naar een vrijwilliger kunnen zich ook registreren via www.helpdehelpers.be en vervolgens snel en gericht op zoek gaan naar passende en beschikbare vrijwilligers in hun buurt.