Contactopvolging in Vlaanderen bereikt snel bijna alle gemelde patiënten –update cijfers

  • 11 augustus 2020

In de week van 27 juli kon de contactopvolging in Vlaanderen 88% van de patiënten bereiken om hen te vragen naar hun contactpersonen waarvan 65% binnen de 24 uur en 75% binnen de 48 uur. Zodra de Vlaamse contactopvolging over de patiëntgegevens beschikt, heeft het gemiddeld (mediaan) slechts 3,6 uur nodig om een patiënt te contacteren of het dossier af te sluiten. In de keten die voorafgaat aan de Vlaamse contactopvolging is veel snelheid gewonnen. De mediaantijd van afname van een test tot laboresultaat, doorsturen van de resultaten en tot uiteindelijk contact met de patiënt of afsluiten van het dossier, bedraagt nog iets meer dan 2 dagen (50,9 uur), wat gezien de snelheid van de contactopvolging zelf enkel nog verbeterd kan worden bij de doorlooptijden van de labo’s.   

Bereik bij patiënten en doorlooptijd

De Vlaamse contactopvolging kan starten nadat de huisarts en het labo de patiëntgegevens en het testresultaat hebben doorgestuurd naar de databank van het federale kenniscentrum Sciensano en er daar een werkopdracht of dossier is gemaakt. Vanaf dan probeert de Vlaamse contactopvolging deze persoon meteen te bellen. De contactopvolging doet daarvoor 6 belpogingen per dag en doet dat twee dagen op rij. Wie een gemiste oproep heeft, kan zelf ook terugbellen. Lukt het niet om binnen die eerste twee dagen de patiënt aan de lijn te krijgen, dan wordt een contactonderzoeker aan huis gestuurd (field agent).

Op die manier slaagde de contactopvolging er dus in om in de week van 27 juli 88% effectief te bereiken voor een vraaggesprek naar de contactpersonen, waarvan

  • 65% binnen de 24 uur
  • 75% binnen de 48 uur

De overige 12% zijn mensen die weigeren om mee te werken, of een verkeerde persoon (verkeerd nummer), negatief geteste personen die niet gebeld moesten worden (verkeerde melding door de huisarts), nog een aantal personen die al eerder gebeld werden of andere redenen waarom een vraaggesprek niet mogelijk of nuttig was

Bereik bij contactpersonen van patiënten

Als het contactonderzoek het gesprek kan aangaan met de patiënt, wordt de patiënt gevraagd om op te lijsten met wie hij nauw of minder nauw contact heeft gehad. Zo verzamelen we hoog- en laagrisicocontacten.

  • Gemiddeld 62% van de indexpatiënten die we bevragen deelt contacten
  • Van de contacten kan 89% succesvol worden gecontacteerd door de contactopvolging, waarvan 78% binnen de 24u en 84% binnen de 48 uur.

De voorbije week (week van 3 augustus,) werden meer dan 5.000 contactpersonen verzameld, gemiddeld 3,81 per patiënt die contacten doorgeeft.

Joris Moonens: “We moeten mensen blijven oproepen om hun contactpersonen zo goed en volledig mogelijk door te geven aan de contactopvolging wanneer ze gebeld worden. Het systeem werkt en is duidelijk is staat om snel veel mensen te bereiken. Geef dus al je contactpersonen door wanneer je gebeld wordt, dan zorgen wij ervoor dat die meteen de juiste adviezen krijgen en zich kunnen laten testen”.

Doorlooptijd

Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid: “Het Vlaamse contactonderzoek werkt zeer snel. Zodra wij de gegevens van de patiënt krijgen, heeft de contactopvolging vanuit Vlaanderen als mediaan slechts 3,6 uur nodig om een patiënt op te bellen of te bezoeken of om het dossier af te sluiten. Om de contactpersonen vervolgens te bereiken, is de mediaan 5,8 uur voor de Vlaamse contactopvolging om hen te bellen en te informeren. Ook hier wordt herhaaldelijk geprobeerd om de persoon te bellen, kan de persoon zelf terugbellen en wordt een huisbezoek gepland wanneer telefonisch contact niet lukt.”

De hele doorlooptijd, vanaf het moment dat een test wordt afgenomen tot dat de Vlaamse contactopvolging de patiënt kan bereiken of het dossier kan afronden, bedraagt momenteel gemiddeld (mediaan) 50,9 uur, iets meer dan 2 dagen dus. In het interfederale comité zijn er de voorbije weken grote inspanningen gebeurt om de doorlooptijden bij de labo's (tijd tot analyse van de test, tijd tot doorsturen van de testresultaten) sterk te verbeteren.

Meer cijfers over de contactopvolging in Vlaanderen vindt u op https://www.zorg-en-gezondheid.be/contactonderzoek-in-cijfers.