Cijfers
-
Sterftecijfers in Vlaanderen
Onder deze rubriek vindt u de officiële sterftecijfers voor Vlaanderen, voor de periode van 2012 tot 2019. 2019 is momenteel het laatste jaar waarvoor er cijfers beschikbaar zijn.
-
Levensverwachting
-
Verloren levensjaren
Wanneer mensen sterven voor de verwachte leeftijd, dan spreken we van vroegtijdige sterfte. Bij sterfte op een bepaalde leeftijd gaan potentiële levensjaren verloren, nl. de levensverwachting in jaren.
-
Plaats van overlijden
Waar overlijden mensen in Vlaanderen? Zowel mannen als vrouwen overlijden vaak in het ziekenhuis.
-
Vermijdbare sterfte
Op deze pagina kijken we naar welke doodsoorzaken theoretisch kunnen vermeden worden (ofwel door gedragsveranderingen ofwel door een perfecte gezondheidszorg).
-
Maand van overlijden
Op deze pagina vindt u cijfers en statistieken over de maand of het seizoen waarin mensen overlijden.
-
Sterfterisico's volgens leeftijd
Onder deze rubriek vindt u cijfers en statistieken over de sterfterisico's per leeftijd. Het sterfterisico is de kans dat iemand sterft op een bepaalde leeftijd.
-
Evolutie van de sterfte voor verschillende doodsoorzaken
Op deze pagina vindt u cijfers over de evolutie van de sterftecijfers voor de verschillende doodsoorzaken. Door de toenemende vergrijzing verwachten we met de jaren steeds meer overlijdens. Door voor leeftijd te standaardiseren, houden we rekening met de veroudering van de bevolking.
-
Belangrijkste doodsoorzaak per leeftijd
Hier vindt u de belangrijkste oorzaken waar mannen en vrouwen in Vlaanderen aan overleden. U vindt deze doodsoorzaken per geslacht en per leeftijdsgroep.
-
Statistiek van de doodsoorzaak
Wilt u zelf aan de slag met de sterftecijfers, dan vindt u hier de ruwe gegevens i.v.m. de onderliggende (oorspronkelijke) doodsoorzaken.
-
Databestand: Sterftecertificaten personen van 1 jaar of ouder
Bij een overlijden vult de arts die het overlijden vaststelt de A, B en C-strook van het overlijdenscertificaat in. Een gemeenteambtenaar vult de D-strook in. De gemeente waar het overlijden heeft plaats gevonden, stuurt de B-, C- en D-stroken maandelijks op naar Zorg en Gezondheid, de A-strook blijft in de gemeente. Zorg en Gezondheid ontvangt zo de sterftecertificaten van alle Vlaamse (en Brusselse) gemeenten.
-
Asbestgerelateerde ziektes in Vlaanderen
België was in de vorige eeuw een belangrijke internationale producent van asbestproducten en heeft het vierde hoogste aantal overlijdens door mesothelioom (meestal longvlieskanker) per miljoen inwoners in de wereld. Zorg en Gezondheid (Z&G) volgt de evolutie van asbestgerelateerde ziektes in Vlaanderen op. Dit resulteerde in een rapport dat een overzicht geeft van het voorkomen van en de sterfte ten gevolge van mesothelioom.
-
Databestand: Sterftecertificaten zuigelingen (en geboortecertificaten)
Cijfers over kindersterfte en doodgeboorte zijn gebaseerd op de gegevens van de geboortecertificaten enerzijds en van de sterftecertificaten voor zuigelingen anderzijds.
-
Begrippenkader foeto-infantiele sterfte
Afhankelijk van wanneer de baby sterft, gebruiken we volgende begrippen: Foeto-infantiele sterfte (FI): Foeto-infantiele sterfte betreft elk sterfgeval van een kind tijdens het eerste levensjaar, levend- of doodgeboren, en is dus in feite de som van mortinataliteit en infantiele sterfte. Doodgeboorte of mortinataliteit (DG): Mortinataliteit is de verhouding van het aantal doodgeboren kinderen ten opzichte van alle geboorten (zowel levend- als doodgeboorten). Volgens de WGO, moeten doodgeboren kinderen meegeteld worden wanneer ze minimum 500 g wogen bij geboorte of als het geboor