Campagne 'Handjes wassen met Handige Hans'

De meeste kleuters wassen hun handen te weinig. En als ze hun handen wassen, doen ze het vaak verkeerd. Gelukkig is er Handige Hans om hen te helpen. Thuis en op school.

Een goede handhygiëne helpt infectieziekten te voorkomen en zorgt er bovendien voor dat we minder vuile en ongezonde stoffen uit ons leefmilieu opnemen. Handen die niet goed gewassen zijn, kunnen ziekten verspreiden zoals verkoudheden, griep,maag- en darminfecties (diarree), maar ook ernstigere infecties zoals longontsteking (pneumonie) en geelzucht (hepatitis A). Vooral bij kleine kinderen is het uitkijken geblazen. Zij steken vaak hun vingers in de mond en eten graag met hun handen.

De handen vaker wassen is dus een grote stap vooruit. Maar dat alleen is niet genoeg. Even belangrijk is je  handen te wassen op het juiste moment. Zorg en Gezondheid lanceerde daarom de campagne 'Handjes wassen met Handige Hans'. Hij toont kinderen - maar ook ouders en leerkrachten - hoe je je handen moet wassen en wanneer je dat best doet.

De campagne uit 2009 wordt momenteel niet meer actief gepromoot, maar je kan het campagnemateriaal nog steeds downloaden.
 

De tips van Handige Hans

Hoe moet je je handen wassen?

Handige Hans - 5 stappen hoe handen wassen
  1. Maak je handen nat.
  2. Doe er daarna vloeibare zeep op. Doe je best om niet te knoeien met water en zeep!
  3. Overal goed wrijven: bovenkant, onderkant, ook tussen je vingers, en vergeet je duimen niet!
  4. Grondig onder de kraan afspoelen.
  5. Handen afdrogen met een propere handdoek of papieren doekje.

Wanneer moet je je handen wassen?

Handige Hans - 4 belangrijke momenten handen wassen
  1. Voor het eten.
  2. Na het toiletgebruik.
  3. Na het niezen, snuiten of hoesten.
  4. Bij vieze handen (ook na spelen in de zandbak!)


Handjes wassen thuis en op school - activiteiten

Handjes wassen wordt een spel met Handige Hans. Om leerkrachten hierbij te helpen werden enkele klassikale activiteiten uitgewerkt Je vindt ze hieronder. Bij sommige activiteiten kan je het bijbehorende lesmateriaal makkelijk printen.

Activiteit 1 - klassikaal charter

Bij de start van de campagne ondertekenen de kleuters klassikaal de 'Handige Hans beloofposter'. Ze zetten allen - een na een - een handafdruk (in vingerverf) op  het grote vel papier. Daarna gaan de kleuters samen hun handen wassen en legt de leerkracht uit hoe en wanneer je best je handen wast.

Activiteit 2 - beloningssysteem

Kleuters zullen niet snel uit zichzelf de handjes gaan wassen. Als je ze ervoor beloont, voelen ze zich extra gestimuleerd. Daarom heeft Handige Hans een beloningssysteem bedacht.

Telkens een kleuter de handen goed heeft gewassen, mag hij/zij een handje achter zijn naam inkleuren. Zijn alle handjes ingekleurd, dan wacht er een diploma. Dit diploma kan eventueel via het heen-en-weerschriftje aan de ouders worden meegegeven.

Downloads:

Activiteit 3 - memoryspel

Handige Hans heeft een leuk memoryspel ontworpen. Twintig kaartjes (2 x 10 afbeeldingen) over handen wassen. Je kan het spel hieronder downloaden, vervolgens afprinten, op karton kleven en de kaartjes uitknippen.

Download: pdf bestandMemoryspel Handige Hans (1.13 MB).

Activiteit 4 - kleurplaten

Handige Hans heeft maar liefst tien verschillende inkleurtekeningen voor de kleuters.

Download: pdf bestandKleurplaten Handige Hans (2.97 MB)

Activiteit 5 - handjesoppasser van de dag

Elke dag mag een andere kleuter de assistent van Handige Hans zijn. Deze kleuter krijgt een speciale badge opgespeld en ziet er bijvoorbeeld tijdens de speeltijd op toe of iedereen de handen goed wast en niet met zeep of water knoeit!

Download: pdf bestandBadge Handige Hans (562 kB)

Activiteit 6 - stappenkaartjes voor thuis

Om uw kind de vijf stappen van handen wassen te laten onthouden, heeft Handige Hans stappenkaartjes ontworpen.

Download: pdf bestandStappenkaartjes Handige Hans (1012 kB)

Activiteit 7 - muurkaartjes voor thuis

Om uw kind te laten onthouden wanneer handen wassen echt moet, kunt u gebruikmaken van de muurkaartjes van Handige Hans. Hang ze samen met uw kind op in huis (bv. het kaartje 'Handen wassen voor het eten' op in de keuken).

Download: pdf bestandMuurkaartjes Handige Hans (893 kB)