Blijven doorgaan, blijven bewegen … ook voor onze helden in de zorg!

  • 20 maart 2020

Blijven bewegen is – nu meer dan ooit – belangrijk om gezond en sterk te blijven. De overheid en experten zoals Dr. Van Ranst hameren niet alleen op de regels rond hygiëne en sociaal contact, maar ook op het belang van beweging. Want élke stap telt, élke dag! Niet enkel voor jezelf, maar ook voor je gezin, grootouders en voor onze helden: de verplegers, artsen en andere zorgverleners die dag in dag uit vechten voor onze levens! Hoe gaan we best ten strijde? Hierbij bezorgen we je buskruit.

Laten we er samen voor gaan, voor dat blijven bewegen. Maar hoe? De fitness is dicht, ook het zwembad gooit de handdoek in de ring. Baantjes trekken in je bad is niet zo’n haalbaar idee. Maar geen nood: meer bewegen kan op veel meer manieren dan je denkt.

Bewegen, ook in huis

Wil je in en rond je huis meer bewegen? Perfect! Want zelfs daar zijn die 10.000 stappen (8.000 voor 65+-ers) binnen 'voet'bereik. Las af en toe beweegpauzes in en zoek mogelijkheden om actief te zijn. Er zijn er veel! Zet muziek op en gooi je remmen én benen los. Niemand thuis? Doe extra zot. Kinderen aanwezig? Doe dan samen nóg zotter, bijvoorbeeld met de filmpjes en moves van Woogie Boogie of met deze leuke spelfiches. Familytime = qualitytime.

Ben je leerkracht? Check dan de gezonde challenges die je kan doorsturen naar leerlingen.

Thuiswerken? Blijf er niet bij zitten!

De regering roept op om maximaal thuis te werken. Maar dat is natuurlijk he-le-maal anders als op kantoor. Hoe kan je je in godsnaam focussen als je elke dag thuis moet werken? Tips: zonder je af in je bureau of keuken. Laat de kinderen in de tuin spelen en sta om de 30 minuten even recht om te checken of ze de bloembedden of vloertegels nog niet omgespit hebben. Moet je bellen? Wandel even rond terwijl je met je collega aan de lijn hangt. Ook dat is wisselwerken, en duizenden Vlamingen zijn fan.

Corona, lockdown, ‘blijfinuwkot’ … zit je vastgekluisterd aan je scherm? Niet zo goed voor je spieren. Kom af en toe uit je zetel, want zitten is zo passé. Haal bijvoorbeeld een glaasje water tussendoor. En bekijk ook deze dit-kan-echt-iedereen-overal-doen beweegoefeningen. Perfect voor een work-out terwijl je naar een serie kijkt.

Ga naar buiten

De lente komt eraan, de natuur lonkt. Trek er in je eentje of met een gezinslid op uit met de fiets of ga wandelen: dat is goed voor je lijf, en voor je hoofd. Want even in het groen doet wonderen voor je gemoed. Je krijgt er gelijk ook je dagelijkse dosis vitamine D bij, goed voor je weerstand.

Check ook af en toe hoe het met je buren gaat. Hebben ze hulp nodig met de boodschappen …? Zorg voor jezelf én voor elkaar!

Om het allemaal wat gestroomlijnder te krijgen: maak misschien een ‘beweegplanning’, stel een ‘beweegdoel’. Dat geeft ook je hoofd wat rust. Heb je hierbij hulp nodig? De bewegingsdriehoek zet je op weg.

Beweeg voor onze zorgverleners

Het laatste woord is voor onze helden, onze zorgverleners. Toon je goede hart, maak een statement: neem deel aan Keep Moving. Beweeg niet alleen voor jezelf, maar ook voor onze zorgverleners. Met Keep Moving verdien je een virtuele medaille die je na een bepaalde challenge krijgt. En die geef je aan de zorgverlener van je hart, als blijk van steun! Blijf bewegen, blijf ervoor gaan. Net als onze zorgverleners. Keep Moving!

Meer gezond leven-tips?

www.gezondleven.be/nieuws/gezond-leven-in-tijden-van-corona-7-tips

Meer informatie over het coronavirus?

Je kan terecht bij: