Contacteer ons
Zorg en Gezondheid
Een belangrijke en ingrijpende wijziging in 2019 is dat het opname- en facturatieproces tussen ouderenvoorzieningen en zorgkassen digitaal zal verlopen.
Dit betekent dat de ouderenvoorzieningen niet langer papieren formulieren versturen naar de verzekeringsinstellingen. Ouderenzorgvoorziening sturen hun gegevens via het digitaal platform Vlaamse sociale bescherming naar de zorgkassen.
De volgende functionaliteiten zullen we voorzien binnen dit digitaal platform:
De digitale processen hiervoor zijn volop in ontwikkeling.
Het digitaal opname- en facturatieproces zal van start gaan vanaf 1 april 2019 in plaats van 1 januari 2019. We voorzien vier instapmomenten vanaf 1 april 2019.
Meer informatie over de gespreide uitrol van het digitaal opname- en facturatieproces.
Om het opname- en facturatieproces tussen ouderenvoorzieningen en zorgkassen mogelijk te maken, zal iedere ouderenvoorziening aan de volgende voorwaarden moeten voldoen:
Bij de attestering van de software zullen de functionele vereisten en de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid worden beoordeeld in minilabs.
Eind november organiseert Zorg en Gezondheid een eerste minilab om de software die de softwareleveranciers gebouwd hebben, te testen. Aan de hand van verschillende scenario’s gaan we na of de software voldoet aan de functionele vereisten. Daarnaast kijken we er naar de vereisten van betrouwbaarheid en veiligheid. Indien de software voldoet aan de vereisten, dan zal de software geattesteerd worden.
De volgende softwareleveranciers zijn geattesteerd:
Om vanuit de software van de ouderenvoorziening met het digitaal platform Vlaamse sociale bescherming te kunnen communiceren, moet iedere voorziening op 1 januari 2019 over een eHealth-certificaat op RIZIV-nummer beschikken.
Raadpleeg de verschillende stappen die een ouderenvoorziening moet ondernemen om over een eHealth-certificaat te beschikken.
Iedere ouderenvoorziening moet voldoen aan richtsnoeren inzake informatieveiligheid en gegevensbescherming. Ze zullen immers via het digitaal platform Vlaamse sociale bescherming op digitale wijze persoonsgegevens verzenden naar de zorgkassen.
Raadpleeg de richtsnoeren waaraan de ouderenvoorzieningen moeten voldoen.
De woonzorgcentra en dagverzorgingscentra die software gebruiken die is geattesteerd, ontvangen van Zorg en Gezondheid een eenmalige informaticapremie van 800 euro als ze hun facturatiegegevens digitaal bezorgen aan de zorgkassen.
Ouderenvoorzieningen dienen deze eenmalige premie van 800 euro niet aan te vragen. Deze eenmalige premie van 800 euro zal worden uitbetaald in de loop van 2020.
Zorg en Gezondheid organiseerde in november 2018 informatiesessies waarin het digitaal opname- en facturatieproces in 2019 en de overgangsbepalingen aan bod kwamen.
Alle communicatie met de zorgkassen via het digitaal platform VSB gebeurt met het HCO-nummer van de voorziening.
Een belangrijk gegeven dat op de factuur moet worden opgenomen, zijn de prestatiecodes. Deze prestatiecodes zijn het Vlaamse equivalent van de federale pseudonomenclatuurcodes. Aan de hand van deze prestatiecodes wordt bepaald wat door de Vlaamse sociale bescherming wordt vergoed.
Zorg en Gezondheid beheert de lijst met prestatiecodes. De lijst en de wijzigingen worden gepubliceerd in het het uitvoeringsbesluit van de Vlaamse sociale bescherming.
Voor een overzicht van de prestatiecodes zie: pdf bestandConcordantietabel Vlaamse prestatiecodes - federale nomenclatuurcodes (154 kB)