Hervorming van de eerstelijnszorg in Vlaanderen

De Vlaamse overheid wil de eerstelijnszorg hervormen. Momenteel zijn er diverse netwerkstructuren actief op de eerste lijn. De zesde staatshervorming creëert het momentum voor de overdracht van de ondersteuning van de gezondheidsberoepen van de eerste lijn en de reorganisatie van de eerstelijnszorg. Participatie is het kernwoord in het veranderingstraject, zowel voor burger als professional.

Eerstelijnszones in Vlaanderen

Na een uitgebreid bottom-upproces waarbij aan een groot aantal partners in de eerstelijnszorg gevraagd werd om eerstelijnszones te vormen, zijn uiteindelijk 60 eerstelijnszones afgebakend: 59 in Vlaanderen en 1 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Richtlijnen en procedure voor de samenstelling van voorlopige Zorgraden van de eerstelijnszones

Initiatiefnemers voor de oprichting van zorgraden hebben bij Besluit van de Vlaamse Regering de opdracht gekregen een voorlopige zorgraad samen te stellen en op te richten. Hier vindt u de richtlijnen en procedure daarvoor.

Alles wat u moet weten over de eerstelijnszones, de Zorgraad, de regionale zorgzones, en veel meer.

Projecten reorganisatie eerstelijnszorg

Het programmamanagement voor de reorganisatie van de eerstelijnszorg heeft projecten gedefinieerd die deze hervorming op het terrein zullen realiseren. We starten met 8 projecten.

Flanders Synergy zal 2 projecten ondersteunen en begeleiden bij het opzetten en organiseren van de werking en samenwerking binnen een eerstelijnszone.

Rapporten en presentaties

Raadpleeg de visietekst, de eindrapporten van de 6 werkgroepen en de presentaties van de conferentie en de provinciale toetsingsmomenten.

Eerstelijnszone? Schrijf je in voor de leer-en deeldag op 19 maart

Neem deel aan werksessies over de taken en uitdagingen waar je als eerstelijnszones voor staat, deel je ervaringen in intervisiesessies, grasduin in onze posterhoek, maar vooral... grijp deze kans om bekende en nog onbekende gezichten uit andere eerstelijnszones te ontmoeten.

Infosessie 10 & 15 maart 2018

Op zaterdag 10 maart en donderdag 15 maart organiseerden we 2 keer een infosessie in het Vlaams Parlement in Brussel. Op het programma? Een stand van zaken over het hervormingsprogramma en een voorstelling van 2 pilootprojecten én enkele andere zones met een interessante aanpak. 

Blijf op de hoogte van hoe de reorganisatie van de eerste lijn vordert. Schrijf u in op onze nieuwsbrief over de eerste lijn en ontvang regelmatig een overzicht met een stand van zaken.

Contact over eerste lijn