Automatische erkenning en visum op basis van diploma

Erkenning: voor u uw visum krijgt, moet u eerst als paramedicus erkend worden. Behaalt u één van deze pdf bestandDiplomatitels paramedische beroepen (278 kB), dan krijgt u automatisch een erkenning van Zorg en Gezondheid. U hoeft die niet aan te vragen.

Visum: in België heeft u een visum nodig om als paramedicus te mogen werken. Dit is het attest dat de toelating geeft om het beroep uit te oefenen. Het visum wordt door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid automatisch uitgereikt van zodra u de erkenning voor één van de paramedische beroepen behaalt.

U hoeft dus niets aan te vragen:

  • Wanneer u in Vlaanderen een diploma voor een paramedisch beroep behaalt, dan zal uw school dat registreren in een databank. Die gegevens gaan automatisch naar Zorg en Gezondheid.
  • Zorg en Gezondheid levert op basis van die gegevens uw erkenning automatisch af. U ontvangt een erkenningsbewijs per post (we versturen dit naar uw officieel adres).
  • Zodra we uw erkenning afgeleverd hebben, verwittigen wij ook de federale overheid, en die zal u ook automatisch het visum opsturen.

Opgelet: indien u een diploma heeft van het afstudeerjaar 2017 of ouder en nog geen erkenning heeft, gelieve een aanvraag te doen via het e-loket!