64% van de Vlamingen controleert hun lichaam niet op tekenbeten na natuurbezoek

  • 4 april 2019

Uit een recente steekproef bij een duizendtal Vlamingen, uitgevoerd in opdracht van Zorg en Gezondheid, blijkt dat 64% van de Vlamingen zichzelf niet checkt op tekenbeten nadat ze in de natuur zijn geweest. Nochtans is dat belangrijk om ziektes zoals de ziekte van Lyme tegen te gaan. Om mensen aan te zetten zich te controleren na een natuurbezoek, lanceert Zorg en Gezondheid vandaag een nieuwe editie van de campagne “Wees niet gek. Doe de tekencheck.”. Het advies is duidelijk: trek je de natuur in, controleer jezelf dan op tekenbeten, verwijder ze correct en volg ze op. Meer info op www.tekenbeten.be

Door de klimaatopwarming wordt de kans groter dat we in contact met teken komen en een tekenbeet oplopen. Teken kan je overal in de natuur tegenkomen, dus niet alleen als je de bossen intrekt. Ook bij het tuinieren of het buiten spelen, kan een teek je pad kruisen. “Vooral van april tot oktober loop je risico op een tekenbeet. Het is dan belangrijk om je na een wandeling of activiteit in de natuur te controleren op tekenbeten. Dat zou een vanzelfsprekende gewoonte moeten worden”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid.

80% van de Vlamingen verwijdert teek foutief

De Vlaming scoort opvallend slecht op zijn kennis over tekenbeten en over hoe je een teek verwijdert.

Maar liefst 80% van de respondenten verwijdert een teek foutief waardoor het risico om ziek te worden vergroot. Bij het verwijderen is het belangrijk om de teek zo weinig mogelijk te manipuleren.

Het merendeel van de Vlamingen (64%) is er ook van overtuigd dat ze met een lange broek en lange mouwen geen tekenbeet kunnen krijgen. Lange kledij helpt wel, maar biedt echter geen absolute bescherming tegen teken.

64% van de respondenten denkt dat de ziekte van Lyme ongeneeslijk is, terwijl die makkelijk te behandelen valt als je er op tijd bij bent.

Controleren, verwijderen en opvolgen

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen licht de campagne toe: “De campagne “Wees niet gek. Doe de tekencheck.” raadt aan om jezelf altijd op tekenbeten te controleren als je in de natuur bent geweest, liefst nog diezelfde dag. Vind je een teek? Verwijder die rustig en in één beweging, zonder ze te draaien of plat te duwen. De campagne geeft ook tips om een teek correct te verwijderen en toont hoe je verschillende types van tekenverwijderaars correct gebruikt.”

Ten slotte is het belangrijk om mogelijke symptomen goed op te volgen. Als je een tekenbeet hebt gehad, hou je best de plek van de beet één maand in de gaten. Een steeds groter wordende rode plek kan een symptoom zijn van de ziekte van Lyme. Ook symptomen die lijken op griep (koorts, spierpijn of gewrichtspijn) kunnen optreden. Als één van die symptomen zich voordoen, ga je best naar de huisarts.

Gids voor organisaties en andere campagnematerialen

Zorg en Gezondheid stelt gratis campagnematerialen ter beschikking van scholen, jeugdbewegingen, lokale besturen en verenigingen die vaak in aanraking komen met de natuur. In de gids ‘Wat te doen bij een tekenbeet’ vind je infofiches over hoe je controleert op teken, hoe je ze verwijdert en hoe je een beet opvolgt. Er zit ook een tekenkaart bij om een teek mee te verwijderen. En wie een tekenbeet opgelopen heeft, kan dat noteren op notitieblaadjes om de ouders te informeren voor opvolging.  Alle materialen zijn beschikbaar op www.tekenbeten.be.

De ‘Tekennet’-app

Je kan ook een tekenbeet registreren op de app Tekennet, een onderzoeksproject van ‘Sciensano’ (het vroegere Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid). Op die manier krijgen we een beter zicht op de actieve periodes van teken en de evolutie van tekenbeten in de tijd.