Loading...

Welkom op de website van het
Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid is een dienst van de Vlaamse overheid. Het ondersteunt en reglementeert een waaier aan zorg- en gezondheidsinitiatieven: van zuiver drinkwater tot gezonde voeding, van kanker tot infectieziekten en van preventieve organisaties tot palliatieve zorginstellingen.

Nieuws

rss
 • Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

  Datum
  16-04-2014
  Logo bevolkingsonderzoek darmkanker
  700 mensen die via het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker een staal van hun stoelgang lieten onderzoeken, kregen een verkeerde brief waarin stond dat hun staal een afwijkend resultaat vertoonde, terwijl dat niet zo was. Het Centrum voor Kankeropsporing, dat het onderzoek in onze opdracht organiseert, merkte de menselijke fout meteen op en kon de meeste mensen snel telefonisch contacteren en geruststellen. Ook hun huisartsen kregen meteen de correcte informatie, zodat onnodige onderzoeken vermeden werden. Het centrum en Zorg en Gezondheid excuseren zich bij deze mensen. Maar ondanks deze vergissing blijft het preventieve onderzoek naar dikkedarmkanker via het bevolkingsonderzoek zeer zinvol en kwaliteitsvol.
 • Liever Actiever zkt lokaal project

  Datum
  04-04-2014
  Dat voelt beter
  De projectoproep "Liever Actiever" biedt lokale actoren de kans om financiële ondersteuning aan te vragen voor het uitvoeren van een lokaal project dat volwassenen en ouderen aanzet om dagelijks meer te bewegen en minder te zitten. Deze oproep wordt gelanceerd door VIGeZ en kadert binnen het Vlaams actieplan voeding en beweging en de realisatie van de bijhorende gezondheidsdoelstelling.
 • Symposium implementatie val- en fractuurpreventie bij ouderen

  Datum
  28-03-2014
  Meer bewegen dat voelt beter
  Ouderen vallen vaak en kunnen aan zo’n valpartij ernstige fysieke en psychosociale gevolgen overhouden. Ook de maatschappelijke en economische impact is groot. Gelukkig bestaan er (kosten)-effectieve manieren om val- en fractuurpreventie te organiseren, maar de implementatie en uitvoering ervan in de dagelijkse praktijk verlopen vaak moeizaam. Om tot oplossingen te komen, organiseert het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen op vraag van minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen op vrijdag 28 maart 2014 het symposium "Implementatie val- en fractuurpreventie bij ouderen".
 • JOAQUIN-project maakt halverwege de balans op

  Datum
  17-04-2014
  Logo Joaquin
  Joaquin staat voor Joint Air Quality Initiative. Het is een Eruopees samenwerkingsproject rond luchtkwaliteit en volksgezondheid waar de Vlaamse Milieumaatschappij, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu, het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en de Stad Antwerpen aan meewerken. Het project is nu twee jaar bezig. Om een stand van zaken op te maken, organiseert de universiteit van Leicester op 21 en 22 mei de conferentie "Tackling Tomorrow's Air Pollution Today - a solution oriented approach".