Loading...

Welkom op de website van het
Agentschap Zorg en Gezondheid

Zorg en Gezondheid is een dienst van de Vlaamse overheid. Het ondersteunt en reglementeert een waaier aan zorg- en gezondheidsinitiatieven: van zuiver drinkwater tot gezonde voeding, van kanker tot infectieziekten en van preventieve organisaties tot palliatieve zorginstellingen.
 
 

Nieuws

rss
 • Vlaamse woonzorgcentra scoren hoog bij bewoners

  Datum
  01-07-2015
  Logo VIP_WZC_LRES (JPEG)
  Zorg en Gezondheid organiseerde een enquête over de kwaliteit van leven in de Vlaamse woonzorgcentra. Het is de meest grootschalige enquête bij ouderen in onze woonzorgcentra tot nog toe. De resultaten van de bewoners die afgelopen jaar zijn bevraagd zijn nu bekend. Bijna zevenduizend bewoners gaven al hun mening over de kwaliteit van hun leven in het woonzorgcentrum. Opvallend is hun grote tevredenheid over het wzc waar ze wonen.
 • Hitte- en ozonplan: maatregelen bij evenementen

  Datum
  29-06-2015
  Hitte en ozon - waarschuwingsfase
  Zorg en Gezondheid roept gemeentes en organisatoren op om bij evenementen dit weekend maatregelen te nemen om mensen te beschermen tegen het voorspelde hete weer. Een Risk Assessment Group waarin de verschillende overheden vertegenwoordigd zijn, volgt de huidige hittegolf op. In het hitteplan hoeft er nog niet te worden overgestapt naar een hogere fase, de zogenaamde alarmfase. We blijven voorlopig dus in de waarschuwingsfase, waarbij gemeentes en organisatoren van evenementen nu extra worden opgeroepen om zich goed voor te bereiden op de hitte. We vragen ook de media om de waarschuwingen te blijven herhalen.
 • Oproep proeftuin woonzorg in de geestelijke gezondheidszorg

  Datum
  30-06-2015
  Logo Zorg en Gezondheid

  Vlaams minister Jo Vandeurzen lanceert een oproep voor proeftuinen woonzorg in de geestelijke gezondheidszorg. De oproep richt zich tot ieder die zich wil inzetten om een flexibele woonzorg op maat te bieden aan langdurig psychiatrische patiënten. Kandidaat-projecten kunnen hun dossier indienen tot en met 10 september 2015.

 • Respecteren mediarichtlijnen cruciaal voor de preventie van zelfdoding

  Datum
  30-06-2015
  zelfmoord1813
  Naar aanleiding van de seizoensfinale van 'Thuis' werd Zelfmoord 1813 overspoeld met reacties. Vlaanderen heeft al jaren mediarichtlijnen in verband met het verantwoord in beeld brengen van zelfdoding. Het naleven van die richtlijnen blijft cruciaal voor de preventie van zelfdoding. De partners van zelfmoord1813.be roepen dan ook op alle mediarichtlijnen zoveel mogelijk te respecteren, zowel in de pers als in fictie.
 • Centrale website zorgkwaliteit.be toont patiënten de resultaten van kwaliteitsmetingen in ziekenhuizen

  Datum
  04-06-2015
  Logo VIP_ziekenhuizen_LRES (JPEG)

  Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen lanceert vandaag de website zorgkwaliteit.be. Op deze website staan de resultaten van kwaliteitsmetingen in de meeste erkende Vlaamse ziekenhuizen. De bezoeker vindt er per ziekenhuis cijfers over borstkanker en de ervaringen van patiënten in het ziekenhuis. Hij kan ziekenhuizen onderling ook makkelijk vergelijken. “Op deze website kunnen patiënten én zorgverleners zeer duidelijk de resultaten terugvinden van de kwaliteitsindicatoren die in onze Vlaamse ziekenhuizen gemeten worden”, zegt Jo Vandeurzen. “Deze informatie helpt een patiënt, in overleg met zijn arts, een overwogen keuze te maken voor een bepaald ziekenhuis.”