Hart- en vaatziekten

Loading...

Op deze pagina:

Appel, hart en stethoscoopWat zijn hart- en vaatziekten? 

Hart- en vaatziekten is de verzamelnaam voor ziekten die te maken hebben met het hart en de bloedvaten. Hart- en vaatziekten of cardiovasculaire aandoeningen ontstaan veelal door het dichtslibben van slagaders en tasten zo de werking aan van organen zoals de hersenen, de longen en het hart zelf.

Er bestaan heel wat soorten hart- en vaatziekten zoals hartinfarct, longembolie, trombose, beroerten, etc. De meeste ontstaan door een verminderde bloedtoevoer naar de organen en weefsels door een vernauwing van de slagaders. Deze vernauwing is meestal het gevolg van verkalking van de binnenwand van de ader.  

Terug naar boven

Waarom hart- en vaatziekten voorkomen?  

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd veruit de belangrijkste doodsoorzaak, zo blijkt uit gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ook in Vlaanderen zijn de cijfers overduidelijk: meer dan 1 op 3 sterfgevallen in Vlaanderen is te wijten aan hart- en vaatziekten. In 2007 stierf 31% van de mannen aan een cardiovasculaire aandoening. Bij de vrouwen was dat zelf 36%. Daarmee zijn cardiovasculaire aandoeningen de belangrijkste doodsoorzaak in Vlaanderen. Ischemische hartziekten vormen daarbij de grootste groep, maar zijn tevens het best te voorkomen.

Eens hart- en vaatziekten zijn ontstaan, is behandeling die tot volledige genezing leidt vaak niet mogelijk. Wel kunnen behandelingen meestal de verwikkelingen tegengaan en de levenskwaliteit verbeteren.  

Terug naar boven

Hoe hart- en vaatziekten voorkomen?  

Om het hart en de bloedvaten gezond te houden zijn een gezonde levensstijl uiterst belangrijk. Het komt er immers op aan om het ontstaan van die ziekten te voorkomen of op zijn minst uit te stellen. Het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid is er dan ook vooral op gericht om de onderliggende risicofactoren van cardiovasculaire aandoeningen aan te pakken.  

Belangrijke tips:

 • Eet gezond en wees matig met zout en vlees.
 • Beweeg voldoende.
 • Vermijd overgewicht.
 • Rook niet.
 • Matig uw alcoholgebruik.
 • Vermijd overmatige stress en leer met stress omgaan.

Die tips werken niet enkel preventief; vaak is de aanpassing van levensstijl de eerste therapeutische stap wanneer uw arts een verhoogd risico op hart- en vaatziekten vaststelt.  

Terug naar boven

Risico’s opsporen 

Een gezonde levensstijl vermindert de kans op hart- en vaatziekten, maar toch kunnen ze ontstaan ook al leef je gezond. Het is mogelijk om sommige risico’s op het ontstaan van hart- en vaatziekten op te sporen en te behandelen zodat ze niet tot ziekte en ongemak leiden.

De huisarts kan het globaal risico op hart- en vaatziekten nagaan door een cardiovasculair risicoprofiel op te maken. Op basis daarvan zal hij specifieke maatregelen voorstellen om het risico te beperken. Vaak voorkomende risico’s zijn:

 • een hoge bloeddruk
 • een te hoog cholesterolgehalte in het bloed
 • overgewicht (vooral een te grote buikomtrek)
 • een sedentaire levensstijl (te weinig bewegen)
 • diabetes  (een verhoogd suikergehalte in het bloed)

Raadpleeg uw huisarts voor meer informatie.  

Terug naar boven

Meer info 

Terug naar boven

Cardiovasculair risicoprofiel: Een inschatting van de mate waarin een individu het risico loopt hart- en vaatziekten te krijgen, met inbegrip van de afweging van die risico’s om specifieke maatregelen te kunnen nemen. Het risicoprofiel wordt opgesteld door uw arts op basis van een inventarisatie van risicofactoren.
Ischemische hartziekten: Hartziekten veroorzaakt door een verminderde bloedtoevoer naar de hartspier zelf. De verminderde bloedtoevoer is meestal een gevolg van een vernauwing van de slagaders.

Contact

Team algemene preventie

Afdeling preventie
Tel:02 553 36 71
Fax:02 553 36 16