Tabak

Loading...

Op deze pagina:

Wat is het?

Roken is dodelijk - klik voor een groter beeldTabak is afkomstig van de tabaksplant. De bladeren worden gedroogd en verwerkt tot sigaretten, sigaren, pijptabak, pruim- en snuiftabak. In tabak zit nicotine: een van de meest verslavende stoffen die er bestaan. Daarnaast bevat tabaksrook ook nog eens 43.000 andere stoffen, waarvan er minstens 40 bewezen kankerverwekkend zijn. De meest schadelijke daarvan zijn teer en koolmonoxide.

Terug naar boven

Schade op bevolkingsniveau

Elk jaar sterven wereldwijd meer dan 4 miljoen mensen aan de gevolgen van tabaksgebruik. In België sterven jaarlijks ongeveer 20.000 mensen aan de gevolgen van roken, en nog eens 2.000 aan de gevolgen van passief roken (het inademen van de rook, zonder dat u zelf roker bent).

Terug naar boven

Gezondheidsrisico’s

Roken verhoogt de kans op longziekten zoals chronische bronchitis, emfyseem en longkanker. 90% van die gevallen is te wijten aan roken. Rokers hebben bovendien 2,5 keer meer kans op hart- en vaatziekten. Ook allerlei andere kankers (leukemie, mond-, maag-, lever- en baarmoederkanker) zijn in meer dan 30% van de gevallen aan roken te wijten. Daarnaast zorgt roken voor een verminderde vruchtbaarheid, erectieproblemen, maagzweren, huidziekten, osteoporose en tandverlies.

Terug naar boven

Afhankelijkheid

Omdat roken zo verslavend is, al van bij de eerste sigaret, kunt u er beter gewoon niet mee beginnen. Er is namelijk helemaal geen gezonde manier om met tabak om te gaan. Ook als u maar enkele sigaretten per dag rookt, gaat het risico op gezondheidsschade pijlsnel de hoogte in.

Terug naar boven

Stoppen met roken

Stop met rokenBent u toch al begonnen, of rookt u al een hele tijd, dan kunt u het best zo snel mogelijk stoppen. Hoe moeilijk dat is, hangt af van een aantal factoren, onder meer van hoe erg u verslaafd bent. Stoppen kan soms wat inspanning vragen, maar de juiste ondersteuning doet uw slaagkansen behoorlijk stijgen. Rookstopbegeleiding, individueel of in groep, is vaak een waardevolle hulp. Ook ondersteunende medicatie kan helpen. Het beste is een advies op maat, specifiek voor uw situatie. Dat kunt u krijgen bij uw huisarts, of bij een erkend tabakoloog. Lukt het niet bij een eerste poging, wanhoop dan zeker niet. Onderzoek wijst uit dat uw slaagkansen juist stijgen bij elke nieuwe poging.

Terug naar boven

Partners van de overheid

Voor de uitvoering van het Vlaams tabaksbeleid werkt de Vlaamse overheid samen met de volgende organisaties:

Terug naar boven

Campagnes en acties 

Rookvrij, ik blijf erbij - klik voor een groter beeld Wedstrijd rookvrije klassen voor het secundair onderwijs
Feel free - klik voor een groter beeld Feel Free rookstopcursussen voor jongeren in het onderwijs en de jeugdbeweging
Game over Tabak - klik voor een groter beeld Game.over@tabak, een educatief pakket voor de derde graad van het lager onderwijs
Kinderen doen meeroken is niet eerlijk - klik voor een groter beeld Campagne "Kinderen doen meeroken is niet eerlijk"

Terug naar boven

Informatie en hulp

Voor meer informatie over stoppen met roken kunt u terecht bij uw huisarts of:

Terug naar boven

Meer info

Terug naar boven

Osteoporose: Osteoporose of botontkalking is een aandoening waarbij de botten hun stevigheid verliezen. Dit leidt tot een verhoogd risico op botbreuken.

Contact

Team algemene preventie

Afdeling preventie
Tel:02 553 36 71
Fax:02 553 36 16