Drugs

Loading...

Op deze pagina:

Wat is het?

Onder drugs verstaan we hier alle psychoactieve stoffen die zijn opgenomen in de wet op de verdovende middelen. De voornaamste zijn cannabis, speed, cocaïne, LSD, XTC en heroïne.

Cannabis is veruit de meest gebruikte drug. Van alle Belgen tussen 25 en 34 jaar heeft 1 op de 4 ooit al een joint gerookt. Andere illegale drugs scoren heel wat lager: 2% van de bevolking heeft ooit XTC of speed gebruikt. Het cannabisgebruik onder jongeren is vooral sterk gestegen in de jaren 90. Sinds 2000 zien we een status quo en zelfs een licht dalende trend.

Terug naar boven

Schade op bevolkingsniveau

Het effect van cannabis op de volksgezondheid is voorlopig nog moeilijk in te schatten. Als product wordt het nog maar recent op een dergelijk grote schaal gebruikt. Bovendien is de cannabis die tegenwoordig verkocht wordt veel sterker (en dus ook veel schadelijker) dan pakweg 15 jaar geleden. Dat neemt niet weg dat op individueel niveau de gevaren van het product vaststaan.

Terug naar boven

Gezondheidsrisico’s

Op korte termijn zorgt een cannabisroes voor geheugen- en concentratiestoornissen, waardoor het risico op een ongeval stijgt. Te veel blowen zorgt ook voor duizeligheid, misselijkheid, verwarring en angstaanvallen. Tot slot kan het ook psychotische verschijnselen uitlokken, vooral bij mensen die daar extra kwetsbaar voor zijn.

Terug naar boven

Afhankelijkheid

Op de wat langere termijn kan regelmatig blowen ervoor zorgen dat u last krijgt van afhankelijkheidsproblemen. Cannabis is wel degelijk verslavend. Van alle mensen die minstens 1 keer in hun leven cannabis proberen, krijgt 10% later problemen met afhankelijkheid. Vergeet ook niet dat cannabis bijna altijd wordt gerookt in combinatie met tabak en dat gebruikers dezelfde risico’s lopen als een gewone roker.

U kunt uw eigen gebruik onder de loep nemen met de zelftest op www.hoeveelisteveel.be

Terug naar boven

Partners van de overheid

Voor de uitvoering van het Vlaams beleid rond drugs werkt de Vlaamse overheid samen met de volgende organisaties:

Terug naar boven

Campagnes en acties

www.partywise.be - klik voor een groter beeld Partywise, met als deelcampagne "Partyfriends", over veilig en gezond uitgaan

Terug naar boven

Informatie en hulp

Terug naar boven

Meer info

Terug naar boven