Alcohol

Loading...

Op deze pagina:

Wat is het?

Glas alcohol - klik voor een groter beeldAlcohol ontstaat door gisting van natuurlijke suikers die in planten zitten. Meestal worden granen, groenten of fruit gebruikt als basis. Alcohol die geschikt is voor menselijke consumptie, wordt ethylalcohol of ethanol genoemd. De belangrijkste alcoholhoudende dranken zijn bier, wijn en gedistilleerde (sterke) dranken.

Schade op bevolkingsniveau

Het feit dat alcoholgebruik zo wijd verspreid is in onze maatschappij, wekt wel eens de indruk dat het weinig of geen kwaad kan. Dat is jammer genoeg niet het geval. Alcohol is een toxische stof en is in Europa de derde grootste risicofactor voor ziekte, na tabak en een hoge bloeddruk. 

Alcohol kan bovendien niet enkel schade toebrengen aan de gezondheid en het welzijn van degene die het drinkt, maar ook op zijn of haar omgeving. Zo heeft 1 op de 10 kinderen in België minstens 1 ouder die kampt met een alcoholprobleem, met alle gevolgen van dien. 

Terug naar boven

Gezondheidsrisico’s

Overmatig alcoholgebruik veroorzaakt een 60-tal verschillende ziektes en aandoeningen zoals mentale en gedragsstoornissen, spijsverteringstoornissen, kankershart- en vaataandoeningen, immunologische stoornissen, longaandoeningen, aandoeningen aan beenderen en spieren, voortplantingsstoornissen en een te laag geboortegewicht. Hoe hoger de dosis alcohol, hoe groter het risico op ziektes en aandoeningen. Zelfs een paar glazen kunnen in de verkeerde situatie voor heel wat schade zorgen: denk maar aan alle verkeersongevallen en ongevallen op het werk veroorzaakt door mensen die gedronken hebben.  

Kinderen en jongeren vormen een extra kwetsbare groep. Hoe vroeger u begint te drinken, hoe meer risico u loopt om later verslaafd te raken. Begint u al te drinken voor uw 12de, dan kan dat de ontwikkeling van uw hersenen beschadigen. Bovendien hebt u meer kans om in de problemen te raken op school. Als we kijken naar de sterfte in Europa, zien we dat alcohol het meeste doden veroorzaakt in de jongere leeftijdscategorieën. Dat gebeurt voornamelijk doordat vele jonge mensen onder invloed van alcohol een ongeval krijgen.  

Terug naar boven

Hoeveel is te veel?

Wanneer drinkt iemand te veel? Dat hangt af van verschillende factoren. Uw leeftijd speelt een rol, maar ook uw geslacht, gewicht en medische achtergrond. En natuurlijk ook uw persoonlijkheid en leefsituatie. Er bestaat dan ook geen algemene regel die voor iedereen geldt. De volgende richtlijnen kunnen wel een idee geven van waar de algemene grenzen liggen.  

  • Onder de 16 jaar is alcohol in ieder geval af te raden. Onderzoek bewijst dat hoe jonger iemand met drinken begint, hoe groter de kans dat hij of zij ooit een alcoholprobleem krijgt. De hersenen van jongeren zijn nog volop in ontwikkeling en alcohol remt die ontwikkeling af. Alcohol verstoort ook het hormonale evenwicht dat van belang is bij de botontwikkeling en de seksuele ontwikkeling. Kinderen en jongeren zijn bovendien sneller en langer dronken dan volwassenen omdat ze kleiner zijn en minder wegen.

  • Volwassen mannen kunnen het best maximaal 21 standaarddranken per week drinken. Een standaarddrink is 1 eenheid alcohol, uitgeschonken in het juiste glas (bijvoorbeeld een pilsje in een pilsglas en wijn in een wijnglas).

  • Volwassen vrouwen kunnen het best niet meer dan 14 standaarddranken per week drinken. Een vrouwenlichaam bevat over het algemeen een hoger vetgehalte, minder spieren en dus minder lichaamsvocht vergeleken met een gemiddeld mannenlichaam. Alcohol wordt bij vrouwen daarom minder verdund. Bovendien wordt alcohol bij vrouwen minder goed afgebroken in de lever.

  • Mannen raadt men aan nooit meer dan 5 standaarddranken per keer te drinken, vrouwen kunnen het best niet meer dan 3 standaarddrinks per keer drinken. Zowel mannen als vrouwen doen er goed aan minstens 2 dagen per week geen alcohol te drinken.

  • In een aantal situaties kan alcoholgebruik het best helemaal achterwege gelaten worden. In het verkeer en op het werk is alcoholgebruik in ieder geval te vermijden. En uiteraard geldt dat ook voor mensen met een alcoholprobleem en mensen met psychische of gezondheidsproblemen. Ook vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, kunnen het best helemaal geen alcohol drinken. 

U kunt uw eigen alcoholgebruik onder de loep nemen met de zelftest op www.hoeveelisteveel.be.  

Terug naar boven

Partners van de overheid

Voor de uitvoering van het Vlaams beleid rond alcohol werkt de Vlaamse overheid samen met de volgende organisaties:

Terug naar boven

Campagnes en acties

 

Bekijk het eens nuchter - klik voor een groter beeld

Alcohol. Bekijk het eens nuchter, met als deelcampagnes "Maak jezelf niets wijs", "Feest!", "Hou kinderen alcoholvrij", "Als je ouders drinken…", "Als je partner drinkt…", "Boodschap in een fles", "Gratis Drank" en "A Cool World"

  Alcohol en andere drugs, de feiten en de fabels - klik voor een groter beeld

Alcohol. De feiten en de fabels

  Terug naar boven

Informatie en hulp   

Terug naar boven

Meer info

Terug naar boven

Contact

Team algemene preventie

Afdeling preventie
Tel:02 553 36 71
Fax:02 553 36 16